Вашингтон отговаря до 60 дни на Пеевски защо е в "Магнитски"

Адвокатите на бившия депутат аргументират своя иск с решението на българската прокуратура, която в края на юли прекрати проверките срещу политика

Политика
16:55 - 12 Август 2022
2665
Вашингтон отговаря до 60 дни на Пеевски защо е в "Магнитски"

Има ли основания политикът Делян Пеевски да бъде включен в списъка “Магнитски” - този отговор трябва да даде до два месеца федералният съд във Вашингтон,  окръг Колумбия според американското закондателство.

Кантората “Morgan, Lewis & Bockius”, която представлява депутата от ДПС в САЩ, е подала жалба в този съд на 6 август 2022 г. след като още миналия септември е задействала процедура по обжалване на наложените санкции.

На 21 септември в писмо, разпространено до българските медии, адвокатът Кенет Нуненкамп от “Morgan Lewis & Bockius, LLP”, обясни , че представляват Делян Пеевски и свързани с него търговски дружества пред Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ („OFAC“) по искането му за заличаване на санкциите.

Близо 12 месеца по-късно адвокатската кантора предприема втория ход - да обжалва пред федерален съд. От публикациите по повод заведената жалба на 6 август става ясно, че кантората не е получила никакви доказателства за вина на клиента им в тази административна фаза и затова обжалва пред федерален съд наложените санкции

Документът е от името на доскорошния депутат от ДПС и шест негови фирми, посочени миналата година в решението на Държавния департамент и на Министерството на финансите на САЩ - „ИНТ“ ЕООД и „ИНТРЪСТ“ ЕАД и свързаните с тях „БМ СИСТЕМС“ ЕАД, „ИНТ ИНВЕСТ“ ЕООД, „ИНТТРАФИК“ ЕООД и „РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ“.

Единствените документи, с които разполагат адвокатите в САЩ са прессъобщенията на двете американски министерства, но фактите и твърденията в тях са оскъдни и "неадекватни", се твърди в иска на кантората.

Щом не споделят нищо повече с Пеевски, значи нямат нищо реално срещу него, фирмите му и двете му деца (които също са санкционирани като близки), е заключението на защитниците му. Те аргументират своя иск и с решението на българската прокуратура, която в края на юли прекрати проверките срещу бившия депутат от ДПС.