Васил Божков изплю камъчето - влиза в политиката (ВИДЕО, ОБНОВЯВА СЕ)

Повече няма да се занимавам с бизнес, каузата ми е България да се оправи, заяви бизнесменът на онлайн пресконференция

Ексклузивно
12:02 - 09 Септември 2023
13353
Васил Божков изплю камъчето - влиза в политиката (ВИДЕО, ОБНОВЯВА СЕ)

Намерението на Васил Божков е да влезе в политиката. Това обяви самият той по време на първата си пресконференция след прибирането си в България. Моята кауза е да направя нещо за България и българския народ, не мисля повече да се занимавам с бизнес, заяви още доскорошният хазартен бос. Амбицията му е да обедини различни политически сили, които са против статуквото. Той ще търси подкрепа от "мълчаливото мнозинство" избиратели у нас, както и към онези 4%, които гласуват с "не подкрепям никого". Партията му "Българско лято" обаче няма да участва в местния вот след няколко седмици. 

Минути след 12 часа Васил Божков стартира пресконференция от дома си, където е под домашен арест. Мястото, в което пребивава бизнесменът, се намира на ул. "Московска" 43 в София, където се помещава офисът на компанията му "НОВЕ Холдинг". Журналистите бяха събрани в хотел "Хаят" на стотина метра разстояние от сградата на компанията. 

Бизнесменът отговори на въпросите на журналистите чрез видео връзка, а пресконференцията се предаваше на живо чрез страницата на Божков във фейсбук. Това е първата пресконференция на бизнесмена след връщането му от Дубай и последвалия арест.

Първата среща на Божков с медиите продължи по-малко от половин час, а голямата новина дойде накрая на пресконференцията - намерението на бизнесмена под домашен арест е да се занимава с политика. Той обясни, че това можел да прави и под домашен арест.

На 5 септември Апелативният съд измени мярката на Божков по т.нар. „Хазартно дело“ и го пусна под домашен арест.

Срещу Божков има и още две дела - за криминални престъпления, сред които убийство и изнасилване. И за притежания на културно-исторически ценности.

"Не познавам Петьо Петров. Срещу мен беше организирана атака като военна операция - арестуваха жена ми, сина ми, адвоката ми. За ритона не мога да кажа, защото нямам достъп до колекцията", отговори Божков на първите въпроси. 

"Спекулацията с моето връщане е манипулация на прокуратурата. Те получиха регулярното писмо за моето прибиране. Арабският термин е екстрадиране. Прибирането ми беше осуетено от Интерпол, после тръгна дело в Дубай, прибрах се доброволно сам, без екстрадиция. Подписах декларация, че се прибирам", добави Божков.

По делото на Борисов, Горанов и Арнаудов аз съм защитен свидетел, каза още той. Не му предлагали да стане, тъй като той вече бил защитен свидетел.

"Единственото вредно нещо за България е Борисов, той трябва да бъде изваден от политическата сцена, за да има България някакво бъдеще", каза още доскорошният олигарх. 

Божков обясни, че с Алексей Петров не се познавал добре, отдавна не се бил виждал. Неговото прибиране нямало нищо с убийството на екс баретата. 

ПП мога да ги отъждествя като комсомолската организация на ГЕРБ, ние сме против статуквото, а Борисов и Делян Пеевски са статуквото, обясни още Васил Божков.

Като измислени неща определи той, че е свързан с Къро, нямал нищо общо и с побоя на Слави Ангелов.

По следствието, за което е разпитван Божков обясни, че е подписал декларация да не казва какво е казал.

"Моята кауза е да направя нещо за България и българския народ, не мисля повече да се занимавам с бизнес, правил съм много неща за българския народ, за спорта, а те унищожиха колекцията ми", заяви още върналият се от Дубай хазартен бос.

"Не би ме удовлетворило реми, партията трябва да завърши с победа на белите", заяви той.

Очаквайте още подробности!