Васил Божков крие имот за €21 млн. на брега на Сена

Личности
09:36 - 02 Март 2021 (обновена)
8026
Васил Божков крие имот за €21 млн. на брега на Сена

Милиардерът-беглец Васил Божков притежава изключително скъп имот в центъра на Париж в импозантна сграда на брега на Сена.

Имотът е закупен за 20,6 милиона евро през есента на 2008 г. Инвестицията е с пари от офшорна фирма, която според Панамските документи е също собственост на самия Божков още от 2003 г. Чрез друга негова офшорка той е инвестирал в самолети., сочат файловете в офшорните регистри.

В публичния Търговски регистър на Франция са регистрирани две фирми на Васил Божков – SCI BO и SCI BOTWO. SCI означава Société Civile Immobilière и обозначава специфична правна форма на компания, създадена за управление на недвижими имоти.

И двете фирми са създадени през есента на 2008 г. , непосредствено преди да закупупят имотите. Именно в данните от Панамските досиета излиза информация за заем между панамската фирма Variety Finance SA и френската фирма SCI BO за 20 600 000 евро, който е отпуснат целево непосредствено след създаването на френската компания и е целево за придобиване на недвижима собственост на адрес 27 Quai Anatole France в седми парижки район, пише „Биволъ“.

Заемът е за 11 г. с лихва 3% годишно, като SCI BO се ангажира да изплати на офшорката 15% от печалбата ако продаде сградата. Върху сградата е учредена ипотека в полза на Variety Finance SA.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) поиска запор на имущество за стотици милиони на Божков и свързани с него лица само преди 10 дни. В съобщението се казва, че сред исканите за отнемане имоти има и такива в Париж.