Васил Божков: Няма да бягам. Къде да бягам? Не съм виновен

Не познавам членовете на Комисията по хазарта, заяви бизнесменът

Новини
19:25 - 29 Януари 2020
6622
Васил Божков: Няма да бягам. Къде да бягам? Не съм виновен

"Няма да бягам. Къде да бягам и защо да бягам? Аз не съм виновен. Затова ще се защитавам." Това заяви  Васил Божков в ефира на Би Ти Ви. 

Аз съм съществувал в България въпреки политиката. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат, отсече бизнесменът. 

По повод изявлението на главния прокурор, че Божков е обявен за национално издирване, шефът на "Нове Холдинг" каза, че в такива случаи обвинените ги връщат по 2 месеца и ги държат по арестите.

"Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко“, каза още той.

Днес от прокуратурата обявиха, че е издадена европейска заповед за арест на Божков и са му повдигнати 7 обвинения. Самият той определи обвиненията като „несериозни“.

Президентът на „Нове Холдинг“ каза, че от медиите разбира, че е издирван: „Никой не ме е търсил, не знам за никакви повдигнати обвинения. Да каже главният прокурор Иван Гешев, ако иска публично, ако иска по телефона или с призовка – кога, къде да се явя и аз ще се явя точно на момента там. Има си законов ред, пращат се призовки или по телефона. Ако иска г-н Гешев, публично да каже и аз ще се явя веднага“.

Божков обясни, че не е встрана от ЕС, но не е проблем да се върне в България за около два часа. Божков не конкретизира в коя държава се намира. „Има страни, които не са членки и са на половин час полет“. Преди да бъдат повдигнати обвиненията срещу него, плановете му били да се върне в България в средата на другата седмица.

Бизнесменът обясни, че не само не е кадрувал в Комисията по хазарта, а дори не познава членовете на комисията.

Шефът на структурата Александър Георгиев е в ареста.

По думите на Божков случващото се с него е „грубо погазване на законите“ от гледна точка на неговите човешки права: „Не мисля да давам отпор на държавата. Държавата сме всички ние. Но тая държава, ако не съблюдава законите, ние ли трябва да ги съблюдаваме?“.

„Ако приемем за чиста монета обвиненията, сигурно сега са открили някакво страшно престъпление. Нали знаете, че този закон го създадоха те – отмениха точка на Кадиев, която го забраняваше и го гласуваха с точка която го разрешава“, коментира още бизнесменът относно промените в Закона за хазарта, откъдето тръгна сагата с него и с облагането на частната "Национална лотария".

Божков подчерта, че само в неговите офиси са правени обиски, докато подобни проверки не е имало при бившите му съдружници братя Найденови, които сега са в силно обтегнати отношения с него.

Снимки LAP.bg