Васил Божков призова за легализиране на марихуаната

Ненаказуемата “лична доза”, независимо колко е минимална, е криминализирана в България от 20 години, заяви бизнесменът във видеообръщение

Новини
19:50 - 19 Май 2024
5343
Васил Божков призова за легализиране на марихуаната

Крайно време е да се спре рекетът над производителите. Не може млади хора да лежат в затвора за една цигара джойнт, не може растение, доказало лечебните си качества, да бъде забранявано, заяви бизнесменът Васил Божков във видеообръщение.

Ненаказуемата “лична доза”, независимо колко е минимална, е криминализирана в България от 20 години. В момента според българското законодателство, за притежанието дори на милиграми канабис, се предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 2000 до 10 000 лева.

В последните няколко години три парламента отхвърлиха законопроекти за промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, които предвиждаха декриминализация на конопа.

Васил Божков се обяви за легална употреба на марихуана на регулирани места, както е в много страни в Европа и по света. Най-свободната в това отношение европейска страна е Нидерландия.