Васил Божков съди България в Страсбург

Общество
11:46 - 21 Май 2021
4816
Васил Божков съди България в Страсбург

Обявеното в несъстоятелност дружество "Ню Геймс", през което Васил Божков организираше лотарията си, съди България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщи Mediapool.

Жалбата до Страсбург вече е изготвена и най-вероятно лотарията ще претендира огромни компенсации от държавата, възлизащи на стотици милиони левове, колкото са претърпените щети от дружеството заради начина, по който бе прекратена дейността му - със закон миналата година частните лотарии бяха забранени, лицензите им - отнети, а организирането на лотарийните игри остана единствено в правомощията на държавата.

Междувременно прокуратурата започна мащабно разследване срещу Божков по обвинение, че от 2014 г. е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Според едно от обвиненията той е ощетил държавата с около 700 млн. лв. от невнесени такси за хазарт.

В момента срещу Васил Божков, който от миналата година пребивава в Дубай, са повдигнати общо 18 различни обвинения, но нито едно от тях не е стигнало до съдебна фаза.

Междувременно в началото на юни м.г. от Дубай Божков обяви, че е подал сигнал до прокуратурата, че за по-малко от три години е предал директно на вече бившия министър на финансите Владислав Горанов и на тогавашния премиер Бойко Борисов над 60 млн. лева. по тяхно директно искане и разпореждане. Сигналът му беше изпратен и до още няколко български и чужди институции.

През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите, след като сметките ѝ бяха запорирани от НАП. Дружествата "Ню Геймс" и "Национална лотария" АД поискаха да бъдат обявени във фалит.

На 6 януари състав на Софийския градски съд обяви в несъстоятелност "Ню Геймс". Тогава съдът подчерта в решението си, че законодателят е "нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба, както и на всички контрагенти", тъй като прави невъзможно плащането на печалби.

В решението се посочваше и че за подобен извод не са необходими някакви специални знания и е достатъчна нормалната житейска икономическа и правна култура, за да може да се предвиди настъпването на подобни "последици, които нанасят допълнителни вреди на стопанския живот в държавата".