Васил Божков се гласи август да е в България

Черепа твърди, че не бил търсен за разпит по "Магнитски"

Топ
21:56 - 22 Юли 2021
4871
Васил Божков се гласи август да е в България

Пребиваващият в Дубай олигарх с 19 обвинения и лидер на партията "Българско лято" Васил Божков със страховития прякор Черепа обяви, че се надява да се прибере в България най-късно през август, защото местен съд вече е отхвърлил искането на българската прокуратура за екстрадицията му.

Последна пречка е оставащата в сила заповед на Интерпол за арест. В интервю за Веселин Дремджиев пред ТВ+ той каза, че очаква тези пречки да отпаднат в близко време. Божков каза, че е поставен под санкции на американския закон "Магнитски" единствено заради обвиненията, които му е повдигнала българската прокуратура. Напомни, че нито едно от тях обаче не е внесено в съда.

От думите му се разбра, че има свидетелства и документи, с които да подкрепи сигнала си до прокуратурата за рекет, корупция, изнудване и измъчване на хора от представители на предишното управление. Според него е престъпно бездействие на главния прокурор Иван Гешев да не разследва този сигнал, част от който е твърдението му, че лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и финансовият му министър Владислав Горанов са му искали рекет от 60 млн. лв., който са си поделили.

По повод днешното съобщение на прокуратурата, според което е единственият от санкционираните по "Магнитски", който не е разпитан, Божков отговори, че изобщо не е търсен за разпит. Добави, че има официален адрес и получава писма от съда, но не е бил потърсен от прокуратурата.

Божков изрази готовност да свидетелства пред всяка комисия, която го потърси, помолен да коментира сформираната днес в парламента комисия по ревизията, оглавена от Мая Манолова.