Васил Божков се обади от Дубай: Идват нови избори

Статуквото успя да убие вярата на българите, че нещо зависи от тях, коментира бизнесменът беглец

Политика
10:10 - 03 Октомври 2022
5292
Васил Божков се обади от Дубай: Идват нови избори

Бизнесменът и лидер на партия "Българско лято" Васил Божков коментира от Дубай, където укрива от правосъдието, резултатите от вчерашните предсрочни парламентарни избори.

"Приключиха поредните избори. Регистрирахме поредния отрицателен рекорд - 2/3 от българите не гласуваха. Това е ясен вот на недоверие към сегашните политици и политическа система. Статуквото успя да убие вярата на българите, че нещо зависи от тях. Крайно време е това да приключи. Идват нови избори. Всичко е в ръцете ни", заявява някогашният хазартен бос и пожелава на всички да са здрави. Неговата партия не участва на тези парламентарни избори.

Проектът на Божков стартира през пролетта на миналата година, когато участва на изборите с регистрацията на БНО на Георги Георгиев-Готи. На вота през юли 2021 г. 50 хиляди българи гласуваха за проекта, което беше недостатъчно за влизане в парламента.

Същевременно ЦИК и ВАС отрязаха "Българско лято" за изборите през ноември. Тогава съдът отхвърли жалбата на Политическа партия "Гражданска платформа Българско лято" на Васил Божков срещу решение на Централната избирателна комисия, с което се отказва регистрацията на партията за участие в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г.

Върховните магистрати от тричленния състав приеха, че при постановяване на обжалваното решение ЦИК не е допуснала нарушение, представляващо основание за неговата отмяна. Комисията  законосъобразно е отказала регистрацията на партията, тъй като към заявлението не е представено удостоверение за актуална банкова сметка.