Васил Димитров пред депутатите: Опитват се да изземат бизнеса ми

Всички проверки срещу "Евролаб" започват след посещение на Кирил Петков

Общество
14:59 - 26 Май 2022 (обновена)
6698
Васил Димитров пред депутатите: Опитват се да изземат бизнеса ми

Собственикът на "Евролаб 2011" Васил Димитров, който се озова в окото на бурята  и огромните задръствания на ГКПП "Капитан Андреево" в последните седмици след затварянето на дейността му за контрол на пестицидите върху вноса на плодове и зеленчуци от Турция, обяви пред депутатите, че властта е подела "масова кампания за изземане на бизнеса" му.

Това е започнало от 1 април чрез мащабна проверка на цели 4 органа - ДАНС, МВР, БАБХ и НАП. "След тази проверка няма констатирани нарушения, но има заповеди лабораторията да бъде затворена. Според мен министърът на земеделието има право да определи лабораторията за изследване на пестициди, а не БАБХ", каза преди залпа от въпроси Димитров. 

Той посочи и други нарушения на администрацията - като разтоварването на зарзавата и цените - всичко това трябвало да се прави с решение на НС и на МС, а не на директора на БАБХ. 

Бургаският депутат от ПГ на "Промяната" Константин Бачийски веднага "захапа" Димитров с питане за собствеността на компанията и свързаността между босове от миналото с чрез адвоката на "Евролаб" Венцислав Милушев. 

Димитров уточни, че той не познава лицата. "Не знам адвоката ми с какви отношения с други хора и фирми има той", отсече управителят на "Евролаб 2011". 

Маноил Манев от ГЕРБ разясни, че всичко, случващо се в залата на НС, тръгнало от медиите заради подозрение на Димитров, че всичко е започнало с посещение на Кирил Петков на границата. "Вярно ли е това?", попита той. А бизнесменът потвърди, че всички проверки срещу него са тръгнали тъкмо от премиерската визита. Народният избраник репликира с думите: "Радвам се, че събрахте смелост, за да кажете истината. В този сигнал се съдържат данни за корупционни действия от висшите етажи на изпълнителната власт. Ето, отговорът дойде". 

Попитан от ДПС, дали в миналото е имало проверки от ДАНС, ГДБОП, Димитров отвърна, че не само е бил подлаган на проверки, но е бил посетен и 4 пъти от НАП, както и от европейски институции. "Нашите проби са сравнени с централната и няма установени никакви разлики в резултатите", отсече той. 

Дали има договори с турски фирми, Димитров обясни, че има над 700 - но не само с турски, но и с български и европейски. "Моето задължение е, когато пристигне камионът, аз да осигуря достъп до пратката, за да се изследват пробите и да се оформят документите така, че превозното средство да тръгне към Европа", поясни Димитров.

Депутатът Георги Георгиев от ИТН обаче контрира. Той се съмнявал, че Кирил Петков искал да му изземе бизнеса и помоли Димитров да разкрие кой олигарх му се е обадил.

"Да, имах обаждане от лице. Вие бихте ли го обявили на мое място? Ще го кажа, където трябва", отсече бизнесменът. Народният избраник обаче го подкани да разкрие въпросния олигарх, за да се стигнело да цялата истина по казуса. "Не, няма да кажа на този етап", категоричен бе Васил Димитров. 

ДБ не останаха по-назад с питане за договор за наем за помещенията по границата и кога е приключил конкурсът за отдаването им от страна на БАБХ. "На 31 декември", отвърна той. От там го поде Рена Стефанова (депутатката с отнет имунитет от прокуратурата - б.р.) от "Промяната", като попита Димитров дали е имало и други участници в процедурата. Но бизнесменът отговори, че не си ги спомня и насочи питането на законотворката към БАБХ. 

От думите на Димитров стана ясно, че фирмата му е спечелила търг за помещенията и е подписала договор на 31 декември 2021 г. с БАБХ, но и преди това е работил в лабораторията, макар и под друго наименование на компанията, при това в продължение на години. 

Александър Несторов от ДПС обаче уточни, че заповедите на БАБХ не са насочени директно към "Евролаб 2011", а към централната химична лаборатория, чрез която се стопирала работата на фирмата му. Другата заповед пък била за разтоварването, а освен това били начислени незаконно и цени за тази дейност, без това да е било гласувано на заседание на Министерския съвет.