Васил Левски на боклука в Перник (Снимка)

Общество
15:25 - 26 Януари 2020
4933
Васил Левски на боклука в Перник (Снимка)

Изхвърлен портрет на Васил Левски взриви социалната мрежа. Картината е подпряна до контейнер за отпавъци, а зад него се видят няколко кашона. Според човека, пуснал снимката, в кашоните имало хиляди книги, изхвърлени при разчистване на читалища и библиотеки. А самата снимка била направена в Перник.

Изхвърленият портрет на Левски предизвика истинска вълна от възмущения и гневни коментари. Повечето хора определят Дякона като българската най-свята икона и стореното с портрета му като гавра. Други са склонни да обобщават.

„Това отношение показва докъде вече е стигнал днес българският национален дух и манталитет. Щом посегнха на Апостола и с лека ръка го изхвърлиха на боклука, за тези, които са го сторили, очевидно вече няма нищо свято”, смятат част от потребителите. Трети пък се нахвърлят върху изхвърлилите портрета с обидни думи и ругатни, пише Монитор.

През последните месеци в социалните мрежи неведнъж бяха публикувани снимки на изхвърлени в контейнери и кошове за боклук книги, сред които и произведения на световната и българска класика. На едта от снимките се виждаше захвърлена снимка на друг велик революционер, Христо Ботев, откъсната вероятно от книга за него,