Васил Симов: Цените ще паднат заради рекордното количество пшеница и царевица

Българските производители обаче имат икономически трудности

Новини
12:31 - 25 Юли 2024
2681
Васил Симов: Цените ще паднат заради рекордното количество пшеница и царевица

Количествата произведена продукция тази година ще бъде рекордно при пшеницата и царевицата, а може би и при слънчогледа. Затова се очаква спад в цените на борсите.

Това коментира в студиото на „Твоят ден" Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

"Има голямо предлагане, затова цената пада. Българските производители обаче имат икономически трудности, а ниската стойност не е добра за тях. Субсидиите и плащането на декар са добре регламентирани. От 2021 г. досега борсите индикират възможно най-ниски котировки, това се дължи на пазарен фактор - по-голямото количество произведена продукция", обясни той.

Симов коментира и цените на основните стоки и суровини. "Ако количеството произведен слънчоглед намалее, може цената на олиото да се покачи. Засега не се очаква никаква промяна в сравнение с миналата година. През септември ще започне активната жътва и тогава може да има промени. Петролът е другата типична борсова стока, която задържа нивата си от миналата година. Отчитаме понижение с около 20% на цените на царевицата. В САЩ има дори 24% спад заради произведеното количество, което е значително", заяви той.

По думите му на пазара на хлебна пшеница има понижение с около 15% спрямо миналата година. "Маслодайният слънчоглед пък е на нивата от миналата година във Франция, който е основен пазар. В Украйна стойността е по-ниска", допълни Симов.