Васил Терзиев: Ироничното е, че Сглобката е най-работещият пример за демокрация

Столичният кмет се надява на мястото на съветския паметник да се издигне нещо обединяващо

Политика
11:39 - 16 Декември 2023
2241
Васил Терзиев: Ироничното е, че Сглобката е най-работещият пример за демокрация

Ироничното е, че управляващата "сглобка" всъщност е може би един от най-работещите примери за демокрация за последните 30 години. Това каза в предаването „Дума на годината“ на Дарик радио кметът на София Васил Терзиев. 

Не се харесват, изключително различни са отправните им точки, но им се налага да работят заедно, за взимат решения, и в крайна сметка се вижда, че има резултати. Вижда се пътят към Шенген, към еврозоната. Вижда се една стабилност, има някакво ниво на контрол и баланс. Моята цел е това нещо да го постигнем и в Столичния общински съвет, добави Терзиев. 

По думите му процесът на коалиране никога не е лек. Въпреки, че имаме идеологически разлики с някои от колегите, надявам се това да не промени основното, за което говорим, а именно, че ние служим на софиянци. Най-важно ми е да обещая, че ще има промяна в системата. Много от нещата, които ние виждаме като краен резултат, качеството с което се правят, е функция на това как работи системата, добави кметът на София. 

Според него липсата на общински съвет прави решаването на проблеми в София много трудно. Проблемите, които касаят администрацията и са свързани с финансиране, минават през общинския съвет, затова много се надявам да успеем в този доста компресиран времеви период да се сформира работещ общински съвет, добави Терзиев. 

Относно премахването на Паметника на Съветската армия, Терзиев заяви, че се надява на мястото на монумента да се появи нещо, около което всички сме обединени, нещо което е свързано с идеалите ни като народ, като нация, и не е постоянен повод за полемика. Имаме нужда от неща, които ни обединяват, които са дългосрочни, добави Терзиев.