Васил Терзиев иска гигантска пешеходна зона - от Централна гара чак до НДК

Кандидатът за кмет на София планира да накара софиянци да слязат от колите

Общество
19:46 - 07 Септември 2023
4094
Васил Терзиев иска гигантска пешеходна зона - от Централна гара чак до НДК

Мечтата ми е да имаме най-дългата пешеходна зона в Европа - от Централна гара, през бул. "Мария Луиза", "Витошка" до НДК - за пешеходци, колелета и тротинетки. Това признава кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев в интервю за "Дойче Веле". 

Той смята, че в центъра на града пешеходни зони трябва да има на още повече, ако анализът на трафика го позволява. Терзиев казва още, че неговата визия за площада около храм-паметника "Александър Невски" е, че след ремонта той трябва максимално да се освободи от коли.

"Да има повече въздух и място за пешеходци, колоездачи и алтернативен транспорт. Една от основните ни теми е здравето. Какво трябва да направим, за да може максимално много хора да водят активен и здравословен начин на живот. Да слязат от колите, но не по принуда, а по желание, защото градският транспорт е по-бърз, има повече трасета за алтернативно придвижване, колелета, тротинетки", коментира Терзиев.

По темата как да бъде прекратена практиката на "ремонтите на ремонта" в София кандидатът за кмет на опозицията казва, че проектите трябва да правят по-добре и изпълнителите трябва да понасят по-сериозни глоби за зле свършената работа.

"Всичко започва с процеса на възлагане. В момента проектиране и изпълнение се смесват в едно - тоест, целият процес за такъв тип дейност не е оптимален. Бихме променили процеса, така че да има много голямо разделение между проектантската работа, публичните обсъждания, обществената поръчка, изпълнението. Не може един изпълнител да има задание от три реда. Един от другите проблеми е несъразмерността на глобите. Когато един проект е за няколко милиона, а глобите са десетки хиляди, нямаш голям стимул да изпълниш нещата както трябва. Особено като няма и черни списъци, вкарването в които те прави нежелан партньор на общината", отговаря Терзиев.