Васил Терзиев не поиска подкрепа от ГЕРБ за балотажа

"Никой не може да обещае, че няма да има корупция, но може поне да има нулева толерантност към нея", зарича се кандидатът за кмет

Общество
13:30 - 03 Ноември 2023
3410
Васил Терзиев не поиска подкрепа от ГЕРБ за балотажа

Кандидатът на мощната дясна коалиция "Обединени за София" ("Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София") за столичен кмет Васил Терзиев не поиска подкрепа от ГЕРБ за предстоящия балотаж срещу издигнатата от БСП Ваня Григорова. В интервю за Нова телевизия тази сутрин той заяви, че никога не се е виждал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и досега не е търсил неговата подкрепа. Подчерта, че още преди началото на кампанията е обявил, че са политически опоненти на ниво София.

Според Терзиев в правителството ще има допълнително напрежение, ако той не стане кмет. Не се нае обаче да прогнозира дали то може да падне.

В последните дни Борисов няколко пъти отговаряше уклончиво кого би подкрепил на балотажа. Във вторник, 31 октомври), коментирайки Ваня Григорова и Васил Терзиев, той каза, че предпочита държавна собственост пред Държавна сигурност, като по този начин индиректно подкрепи издигнатата от БСП и други леви и проруски формации заради тезите ѝ за нужна национализация. По-късно през деня лидерът на ГЕРБ уточни, че се е пошегувал.

Васил Терзиев коментира и бъдещата работа на общинския съвет, където "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" нямат мнозинство и ще трябва да търсят подкрепа от останалите политически сили за реализирането на програмата си. "Всички общински съветници трябва да защитават интересите на софиянци. Няма да се договаряме с някой, а ще търсим подкрепа. Не можеш да правиш безпринципни коалиции", добави Терзиев.

По думите му някои неща ще трябва да се решават чрез "публичен натиск". "Когато виждаш как някой те саботира, ще го посочваш на обществото. Това ще е нашия стил - откритост през цялото време, всичко ще е в интерес а гражданите", обясни той.

Според него никой не може да обещае, че няма да има корупция, но може поне да има нулева толерантност към нея. За целта Терзиев има идея да се внедри система за оценка на риска от корупция. Методологията ще включва анализ на всички процеси и практики и търсене на оптимални решения