Васил Терзиев рекордьор по дарения за кампанията

Новоизбраният кмет получил 481 209 лв., Ваня Григорова - едва 113 180 лв., Антон Хекимян и Деян Николов - нула

Актуални новини
15:50 - 09 Ноември 2023
3558
Васил Терзиев рекордьор по дарения за кампанията

Новият кмет на София Васил Терзиев, който беше издигнат от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България"(и "Спаси София"), е първенецът по събрани дарения за отминалата вече предизборна кампания.

Това става ясно от справка в Единния регистър на Сметната палата, информира "Дневник". 

Събраната сума от всички дарения е в размер на 481 209.45 лева.

Основният му конкурент Ваня Григорова, издигната от леви формации начело с БСП и "Левицата!", е събрала далеч по-малка финансова подкрепа от симпатизанти - размерът ѝ възлиза на 113 180 лв.

Другите двама кандидати, които се класираха на трета и четвърта позиция на местния вот - Антон Хекимян (ГЕРБ) и Деян Николов ("Възраждане"), не са получили никакви дарения.

Средствата в подкрепа за Вили Лилков, издигнат от местна коалиция "Синя София", също са скромни - те възлизат на 42 649 лв.

Най-щедрото дарение за Васил Терзиев е в размер на 179 040 лв. Направено е от инвеститора и предприемач Богомил Балкански. Той е декларирал, че парите са от заплатата, която получава като партньор в един от най-известните фондове за технологични рискови инвестиции в света.

Другият по-голям дарител е Пламен Моновски, бизнесмен и мениджър в Ledger Capital, е предоставил за кампанията на Терзиев 64 151 лв. - от заплати, бонуси и инвестиции за периода 1996 - 2015 г. 

Най-голяма сума, дарена за кампанията на Ваня Григорова, пък е в размер на 2000 лв. Тя е предоставена от бившия депутат от БСП Георги Кадиев.

За Вили Лилков двама са дарили по 10 000 лв. - това са лидерът на КОД и бивш министър на здравеопазването Петър Москов и бившият вицепремиер и министър на правосъдието в служебното правителство на Стефан Софиянски Хараламби Анчев. Лилков също е подкрепил кампанията си със сума 10 хил. лева.

Независимият депутат Радостин Василев, който напусна шумно най-напред "Има такъв народ", а след това и "Продължаваме промяната", може да се похвали с най-голямата сума, дарена в кампанията изобщо. Той е получил само едно дарение, но в размер на 200 000 лв., от Светослав Ставрев.

Дарението е от спестявания, както лаконично е посочено в декларацията. Членът на комитета Венцислав Петков е добавил още 50 000 лв. за кампанията, за които е написал, че е получил като дивидент от фирма.

На национално ниво "Продължаваме промяната - Демократична България" отново е първенец по събрани суми от дарения. Общият им размер е 360 348 лв.,

а най-голямото възлиза на 50 000 лв. То е направено от белгийския бизнесмен Филип Ромбаут, който е съсобственик на торовия завод в Девня "Агрополихим".

Той е предоставил същата сума и на коалицията "Алтернативата на гражданите", зад която застават различни бизнес кръгове. За кампанията формацията е събрала 150 160 лв. от дарения от граждани, като следваща по размер е сумата 20 хил. лева, дадена от собственика на "Интерсервиз Узунови" Красимир Узунов. Още 140 394 лв. са дарени от кандидати на коалицията, като почти половината (60 хил. лева) са от неуспелия кандидат за кмет на Варна Христо Димитров, строителен предприемач и собственик на "Планекс холдинг" ООД и "Планекс" ЕООД.

Даренията за проруската формация "Възраждане" от техни съмишленици възлизат на 52 000 лв., а от кандидати - на 69 900 лв. В БСП кандидатите се оказват по-щедри към кампанията от обикновените дарители, които са дали общо към 28 хиляди. Претендентите за изборни постове са добавили още около 64 хиляди.