Васил Василев: Сгреших, че от Плевен дойдох в Народния (ОБЗОР+СНИМКИ)

Личностите в театъра не значат нищо, творецът Морфов никой не може да уволни, каза директорът

Култура
17:00 - 02 Март 2023
6440
Васил Василев: Сгреших, че от Плевен дойдох в Народния (ОБЗОР+СНИМКИ)

"Личностите в Народния театър не значат нищо. Народният театър значи и ако сме родени за каузата, ние ще отстояваме идеите на Народния театър. На театъра пише "Иван Вазов", не "Александър Морфов". Народният театър е отворен за постиженията на всички български и европейски режисьори и те трябва да бъдат равнопоставени. Не могат да бъдат привилегировани. И в това е проблемът". Това заяви директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев. Той даде пресконференция по повод избухналия скандал с дисциплинарното уволнението на главния режисьор Александър Морфов и напускането на пиара Велислава Кръстева.

На срещата на Василев с медиите присъстваха част от актьорите от трупата, сред които Ани Пападопулу, Антон Радичев, Владимир Карамазов, Васил Драганов, Георги Мамалев, Христо Петков.

"Достойнството на един човек и на друг човек - как се пази, когато единият има свои аспекти и той вярва в тях и другият има свои и вярва в тях? И защо днес обществото ни е толкова разделено? Защо трябва да се противопоставяме и докога? Не искам повече да коментирам, но след 4 месеца, за да запазя театъра и да спася от проблеми колегите, аз взех този ход. Главният режисьор и ръководител "Връзки с обществеността" вече не са част от нашата трупа и от нашия екип", каза Васил Василев.

"Всеки греши, по един или друг начин. Някои грешат от незнание, не разбират, че това тяхно деяние (на Морфов, б.р.) е нарушение на права по конституция. Други не могат да преценят, че появата им на публично място с други публични личности е проблем, защото това им е било битието. И напълно нормално е да има един срок, в който толерантно да влезем в решаване на тези проблеми", коментира той защо цели 4 месеца е чакал да сложи край на конфликта, като отстрани Кръстева, чиято поява в компанията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в деня на изборите през октомври всъщност беше причина за скандала.

Той уточни, че назначенията на Александър Морфов и Велислава Кръстева са направени по негова инициатива в качеството му на директор на театъра. Васил Василев коментира още, че случаят с Александър Морфов е бил удобен за някои и призова да не се вкарва театъра в политиката.

Докато течеше пресконференцията на директора на Народния театър, пред Министерство на културата се проведе протест в защита на Александър Морфов, на който демонстрантите поискаха оставката на Васил Василев.

Директорът на театъра коментира исканата му оставка така:

"Какви са мотивите за оставката - настояваме за оставки, оставки, оставки. Настояваме да не се работи, да живеем мизерно. Настояваме да се руши, не настояваме да се създава и гради. Хайде да тръгнем да градим. Аз имам още 4 години мандат. Всеки, който е готов да поеме този пост, нека заповяда със своята концепция, своите идеи и мисли и да направим най-доброто за Народния театър", каза Васил Василев.

Той подчерта, че всеки един достоен актьор или творец има място да твори на сцената на Народния театър, но да твори.

"Време е да си подредим държавата и да си тръгнем в нашата посока. Щастлив съм, че след 4-месечно присъствие на Народния театър в медиите, успяхме да се сплотим, да направим блестяща продукция и да покажем как Народния театър трябва да тръгне в нова посока", заяви Василев.

"Жалко е, че неща от кухнята, които трябваше да си останат там, където им е мястото, излязоха. Но историята познава и други случаи - като този с Пенчо Славейков. Това не е прецедент по нашите ширини, а бъдеще. Ние сме в Европа, имаме друг поглед и друг мироглед.

Живеем по друг начин и трябва да пазим тези наши ценности и тези наши стойности, защото някъде до нас има един друг свят, в който се работи по другия начин - назначават се удобни хора да изпълняват удобни поръчки", коментира той.

"Ние уважаваме твореца и именно по тази причина аз, Васил Василев, се водех от един единствен принцип, който винаги ме е преследвал в моята кариера - да запазя достойнството на хората, които работят с мен, за да можем да се сплотим.

Защото всички сме едно семейство и в семействата стават странни неща, но после се гледаме в очите и продължаваме. Четири месеца се опитвах, създавах, колегите твориха и бях изключително щастлив. Но те твориха в странна обстановка, в която бяха притискани", посочи той.

Васил Василев подчерта, че е сключил допълнителни договори с Александър Морфов за двата негови спектакъла - "Животът е прекрасен" и "Хъшове" дори след уволнението. По думите на директора тези постановки ще продължат да се играят.

"Творецът Морфов никой не може да го уволни - никой не може да му свали представленията без негова позиция", обяви той.

На изминалия сезон в театъра Василев постави оценка "Отличен". Като своя грешка посочи решението си от Плевен да дойде в Народния театър.

"Защото, ако бях останал там (в Плевенския театър) тази пресконференция щеше да се води от Плевен по много по-хубави поводи. Това ми е третият опит, в който отивам и ръководя театър. И това показва едно и също нещо - че когато променяш, имаш шамари. Когато слугуваш, си боготворен", изтъкна той.

Васил Василев отчете, че за първите два месеца на годината приходите на Народния театър са 1 милион и 250 хиляди лева.

Той коментира публикациите, че актьори са получавали по 18 000 лв. така:

"Аз пожелавам на всички актьори да получават такива заплати. От днес започвам да се боря и предизвиквам всички политици да направят така, че актьорската заплата да е 2500 лв.

Заплатите в театъра се определят по конкретни правила, които са равни за всички и всички са получили ДМС".

Относно разпространен запис на разговор, за който се твърди, че е между Василев и Морфов, той коментира, че е разговарял нееднократно с режисьора и няма спомен дали точно този разговор е воден между тях.

На 29 октомври Морфов надраска вратата на кабинета на Велислава Кръстева с надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", "Изчезвай", а през януари се появиха нови надписи, този път и на вратата на директора: "офис" и "приемна" на ДПС.

Василев, който вдигна съществено възнагражденията в театъра, получи подкрепа на част от трупата, докато други поискаха оставката му. Същото поиска и бившият служебен министър на културата Велислав Минеков. Заради коментари срещу актьорите, той беше махнат от поредния служебен кабинет на президента Румен Радев. Това бе и единствената кадрова рокада в служебното правителство.