Васил Велев: Безпрецедентна ситуация с тока, това никога не се е случвало

Останалите страни търсят решения за компенсиране на потребителите заради тези високи цени, заяви председателят на индустриалния капитал

Новини
22:10 - 21 Септември 2021
3044
Васил Велев: Безпрецедентна ситуация с тока, това никога не се е случвало

"Налице е безпрецедентна ситуация, това никога не се е случвало - цените на електроенергията са от порядъка на 250-300 лева за мегаватчас, трайно установени, при това не само в България, а в цяла Европа. Останалите страни търсят решения за компенсиране на потребителите заради тези високи цени и във вече няколко държави се намериха такива решения", това каза председателят на индустриалния капитал Васил Велев.

"Не става дума само за бизнеса, а и за всички, които са на свободния пазар у нас. На свободния пазар са и болниците, детските градини, училищата, социалните заведения", допълни той.

"Ние сме предложили механизъм как това да стане - разходите за едни са приходи и печалби за други. Изчислили сме, че АЕЦ "Козлодуй" ще реализира свръхпечалби над планираните - над милиард и 300 милиона, които му падат от небето. Не защото са станали такива стахановци и защото са открили световна новост, те просто правят това, което са правили 40 години, нищо различно.

Тези пари ще бъдат прахосани, както обикновено се случва в енергетиката и пример за това е търгът, който бе обявен днес в навечерието на почивния ден, така че да не могат да се подготвят достатъчно участници и така да се изнесе енергия в чужбина и цената в България да продължи да расте.

Затова и апелираме този търг да бъде отменен. Продължаваме да настояваме и за оставки в енергетиката, защото днешният търг е още едно доказателство за тази необходимост", завърши председателят на индустриалния капитал Васил Велев.