Васил Велев: Май ще връщаме пари на "Лукойл"

Компанията има управление в Бенелюкс на два терминала като "Росенец" и не търпи санкции, посочи председателят на АИКБ

Новини
11:00 - 21 Юли 2023
4188
Васил Велев: Май ще връщаме пари на "Лукойл"

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви в предаването "Денят ON AIR", че ако прекратяването на концесията на "Росенец" ще ускори приемането на страната ни в Еврозоната, Шенген и ОИСР - добре, но трябва да се минимизират последствията.

"Нас ни притеснява, че това ни отдалечава от тези три членства, защото няма такъв казус. "Лукойл" има управление в Бенелюкс на два подобни терминала и няма санкции срещу тази компания, а в същото време е направила

подобрение за няколко десетки милиона, които държавата трябва да ѝ върне,

ако прекрати концесията предсрочно", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Велев изтъкна, че при всички случаи това ще доведе до проблеми със стопанисването и управлението, проблеми с обезщетенията, които трябва да бъдат плащани. И няма да доведе до поевтиняване на горивата, но може да доведе до поскъпването им, смята той.

"Тези хора, които продадоха "Нефтохим Бургас" на "Лукойл" за жълти стотинки, и толкова години досега не събираха данъци от "Лукойл",

когато АИКБ подаде жалба в КЗК за съмнения за картел в цените на горивата, къде е върховенството на правото. Дали не прозират други интереси отзад? Държавата има пълен достъп в реално време", подчерта председателят на АИКБ.

Той отбеляза, че в момента

имаме най-ниски цени на горивата в целия ЕС, защото имаме най-ниски акцизи и по-ниски производствени разходи.

"Ако нашите цени не са най-ниски, значи нещо не е наред. Когато цените не бяха най-ниски и бяха еднакви по всички бензиностанции, ние сигнализирахме и никой не ни подкрепи", обърна внимание Велев.