Васил Велев: Минималната работна заплата трябва да бъде замразена

Кризата е факт, но не е усетена в публичните финанси, заяви шефът на АИК

Общество
08:45 - 08 Септември 2020
1976
Васил Велев: Минималната работна заплата трябва да бъде замразена

Икономическата логика е замразяване на минималната работна заплата. ЕС прогнозира, че догодина икономиката ни няма да се възстанови. Това заяви в ефира на Нова телевизия Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.
 
По думите на Велев има намаляване на производителността, има ръст в заплатите. "Това са възможностите на икономиката за момента", подчерта още той.
 
От своя страна Любослав Костов от КНСБ заяви, че е малко вероятно с тези пари да се стимулира безработицата. "Ако се замразява работната заплата, то да се замрази и производителността на хората. България е с най-ниска средна работна заплата в ЕС", смята още синдикалистът.
 
"Трябва да се актуализират бюджетите, това е нещото, което трябва да направи правителството. Бизнесът в България от десетилетия е прохождащ.", каза още Костов.
 
Според Велев обаче кризата е факт и не е усетена в публичните финанси, както в реалния сектор. Тезата му е, че работната заплата трябва да се изработва, а не да се взима от тези, които могат да дават повече.