Васил Велев: Още август предприятията ще спрат да работят при тези цени на тока

Утре цената ще бъде три пъти по-висока от тази в Западна Европа, поясни председателят на АИКБ

Актуални новини
21:15 - 17 Юли 2024
2989
Васил Велев: Още август предприятията ще спрат да работят при тези цени на тока

"Предприятията ще спрат да работят при тези цени на тока. Това ще стане още август месец. Енергоемките фабрики не могат да произведат продукция, която да е конкурентна на пазара". Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.


Той обясни, че няма тристранен диалог между работодатели, синдикати и правителство. „На нашите покани за срещи и обсъждане на важни теми с министрите, има подминаване от тяхна страна. Една от темите е цената на тока”, даде пример той.

„Утре цената на тока ще бъде три пъти по-висока от тази в Западна Европа. Утре ще бъде 467 лева за мегаватчас. Цената, по която НЕК предоставя ток на електроразпределителните дружества е 128 лева. Да сравним 128 с 467 лева”, призова Велев и допълни, че имаме мощности, които биха печелили сега и не са натоварени. „Имаме утвърден компенсаторен механизъм, но той не е започнал”, обясни представителят на работодателите.

Как да бъде конкурентен един бизнес, ако суровината му е три пъти по-скъпа от тази на неговите конкуренти в Западна Европа, запита той.  От 17 месеца българската индустрия е на спад, каза председателят на АИКБ.