Василев: Ако не приемат бюджета, ще си подам оставката

Политика
14:47 - 06 Декември 2023
3355
Василев: Ако не приемат бюджета, ще си подам оставката

Финансовият министър Асен Василев намекна за оставката на неговия колега от Министерски съвет Христо Хинков. Той обаче побърза да уточни, че не е негова работа да иска оставки.

Василев и Йордан Цонев от ДПС говориха заедно в парламентарните кулоари, обяснявайки, че са обсъдили приемането на бюджета. "Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне с вече приетите от комисията данъчни закони утре в зала.

Следващата седмица да се приеме големият бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети на второ четене, за да може преди Коледа да се приеме големият бюджет", настоя Василев. 

Въпросът е решен, бюджетната процедура ще върви, тъй като е изключително важно да се приеме. Няма как бюджетът да стане заложник на шефа на която и да е болница", настоя министърът.

"Ако не се приеме бюджетът, означава, че политиката, която аз водя, не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката. Един министър трябва да има абсолютна самостоятелност на политиката която води, и хората, които назначава. 

Но ако не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че това трябва да бъде подкрепено, той трябва да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата", заяви Василев. На уточняващ въпрос дали иска оставката на Хинков, той каза: Не е моя работа.

Той призна, че се е обадил на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За да му каже, че няма как бюджетът на държавата да е заложник на някой шеф на болница.

"Моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното за този министър е да си подаде оставката. Не е моя работа да му я искам", настоя Василев.

Министърът не вижда повод за протеста на културните дейци.

"Бюджетът за култура е увеличен допълнително спрямо миналата година с над 50 млн. лв.  за сценичните изкуства и с 28, 5 млн. за музеи читалища и библиотеки.  Не виждам за какво протестират.

Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, няма как да се случи", поряза ги той.