Василев: България е искала разрешение да спре износа на ток

У нас
13:55 - 10 Февруари 2022
2364
Василев: България е искала разрешение да спре износа на ток

Миналата година страната ни е искала разрешение от Европейската комисия да спре износа на ток, за да свали цените на вътрешния пазар. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев, който участва в дебатите по обсъждането на проектобюджета за 2022 г. в пленарната зала на Народното събрание.

Досега управляващите само са казвали, че едностранна забрана на износа би нарушила правото на ЕС и освен това би донесла до още негативи за България.

Той посочи, че и други държави са направили такива постъпки, но на никоя не е било разрешено, защото това би нарушило правилата на функциониране на ЕС. Василев даде това обяснение в отговор на реплика на Йордан Цонев от ДПС. Той, анализирайки предложения проектобюджет, посочи, че е можело да не се изземват от бюджета данъци през поскъпналия ток, а после да се дават помощи на всички.

С това той коментира и на какво отчасти се дължи по-голямата сума, събрана от данъци през 2021 г., която кабинетът отчита, че е с 8 млрд. лв. Финансовият министър Асен Василев за пореден път подчертава, че тази повишена събираемост е при това не за цялата година, а за седемте месеца действие на служебния кабинет.

Василев обяви, че тъкмо това е бил планът на служебния кабинет за справяне с рязкото поскъпване на цените на тока, но не било направено изключение за никоя страна в ЕС. 

Според министъра в проектобюджета е предвидено да се компенсират в аванс най-уязвимите, за да не ги вкара инфлацията отново под линията на бедността. Другото, което може да се направи, е да се инвестира в растежа и намаляване на административното бреме, за което са отделени 200 млн. лв. - за електронизация и намаляване на административните процедури, обясни той.