Василев: Няма да затваряме мощности в Маришкия басейн

Икономика
12:34 - 11 Март 2022
1237
Василев: Няма да затваряме мощности в Маришкия басейн

Основният ни доставчик на газ ни сложи в списък на неприятелски държави, заяви в парламента вицепремиерът България не иска и няма да се откаже от своята енергийна независимост, от това нашата електроенергийна система да работи с национален ресурс.

Всяко едно предложение, което е обсъждано, за затваряне на електроенергийни мощности и тяхното преминаване на газ, означава да поставим нашата електроенергийна система в директна зависимост от наличието на газ и от цената му. В нашия регион имаме един основен доставчик, който в момента е във война и ни е сложил в списъка на неприятелски държави.

Няма да затваряме 1600 мегавата мощности в Маришкия басейн, добави Василев, пояснявайки защо се е забавил планът за възстановяване и устойчивост.

„За България е много важно да има план, който е добър и това е много по-важно от това да има план, който бързо да бъде приет. Планът, който заварихме, идвайки като редовен кабинет, предвиждаше закриването на 1600 мегавата въглищни централи в Маришкия басейн и изграждане на парогазова централа на тяхно място. Ако ние бяхме приели този план, в момента България щеше да е с ангажимент да изгражда газова централа при липсата на газ и при цените на газа, които съществуват в момента и в същото време да е поела ангажимент да затвори 1600 мегавата от въглищните централи, които са с национален ресурс. Не го приехме този план. Казахме, че това за българската електроенергийна система не работи и започнахме преговорите с ЕК, така, че това да бъде спряно и да се стигне до план, който комисията може да приеме, който изпълнява целите на Зелената сделка, но който не нанася такава смъртна опасност на българската енергийна система”, заяви Василев.

Вицепремиерът обясни, че има много широкомащабни мерки свързани с инсталирането на малки соларни централи, много голяма програма за саниране, геотермалните източници на енергия, които даже и при нискотемпературен режим могат да помогнат с отопление.

Един голям капацитет от батерийни мощности - 6000 мегаватчаса, които могат да подават пикова енергия от около 1 гигават. Т.е. да намалят пика на потреблението с 1 гигават.

През 2019 г. ние сме поели цели за намаляване на въглеродните емисии, те трябва да бъдат изпълнявани. Няма как да бъдат преразгледани. Това означава, че въпреки че всички централи продължават да работят, те ще работят в по-малък период от годината. Трябва да има 40% намаляване на въглеродните емисии. Това не застрашава нашата енергийна система”, каза още Василев.

„Тези мощности ще бъдат изградени на конкурентен принцип в България, като управлението на търговете, за да няма никакво съмнение, всичко това ще бъде управлявано от Европейската банка за възстановяване и развитие. Ако мислите, че те са корумпирани, може да имаме различия във вижданията. Същото се отнася и до геотермалните проучвания. Истината е, че имаме карти от края на 80-те години, в които се
вижда голямо наличие на геотермален ресурс”, коментира Василев.

"Няма никакво напрежение в коалицията. Всичко е в рамките на нормалното. Господин Дунчев има право на лично мнение и има право да го изразява", заяви министърът на финансите по повод възникналия спор между депутата от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев и кадровата политика на министъра на земеделието Иван Иванов, който е от квотата на БСП.

В пленарната зала прехвърчаха искри по време на парламентарния контрол именно между Дунчев и Георги Свиленски, депутат от БСП.

Всеки наш депутат има глава на раменете си и си изразява позицията. Не даваме инструкции кой как да се държи. Специално в нашата група всеки има право на лично мнение и да го изразява.

Финансовият министър обясни, че ако се окаже, че има нередности, могат да се задействат редица институции.

Никой не е поставял никакви условия за напускане на коалицията.