Василев: Вдигаме дневното обезщетение за безработица на 23 лева, ако НС го приеме

Проектът се разисква от народните представители

Новини
20:58 - 06 Юли 2023
2013
Василев: Вдигаме дневното обезщетение за безработица на 23 лева, ако НС го приеме

Ако депутатите приемат повишаване на минималното дневно обезщетение за безработица от 18 на 23 лева, както настояват синдикатите, това ще бъде направено - това коментира пред "Хоризонт" "Хоризонт" министърът на финансите Асен Василев по време на обсъждането на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване.

Проектът се разисква от депутатите от комисиите по труда и социалната политика и бюджет и финанси. Относно искането за повишаване на максималния осигурителен доход, който сега е 3400 лева, министър Василев заяви:

"Това, което сме обсъдили с работодателските организации с представителите на IT сектора, е да работим така, че в бюджет 2024 година да има механизъм за изчисляване на максималния осигурителен доход, а не просто да е сложено едно число".

788 лева и 10 стотинки ще достигне средната пенсия през 2023 година - това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване. Ръстът й е с 16,8 на сто спрямо миналата година. Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., да бъдат вдигнати с 12 на сто.