Васка Пенкова - Бизнесдама на годината

Новини
07:38 - 28 Януари 2022
3344
Васка Пенкова - Бизнесдама на годината

Васка Пенкова, собственик на Агенция за сигурност “Скорпио”, която миналата година отпразнува 30 годишен професионален юбилей, спечели голямата награда в конкурса “Бизнесдама на годината”, организиран от лорд Евгени Минчев. 

Номинирани бяха общо 14 успешни дами.

“Развиделява се...” е мотото на тазгодишния конкурс в подкрепа на жените в бизнеса. Избрах този мотивиращ цитат, за да дам надежда на всички номинирани и чрез тях на всички, които имаха затруднения в бизнеса си, причинени от здравната обстановка в света. Благодаря на вицепрезидента Илияна Йотова, че прие великодушно да бъде наш почетен патрон”, каза пред “Труд” лорд Евгени Минчев - притежател на конкурса.

Тази година конкурсът излъчва 14 номинирани, в различни категории. Събитието е събирало средства за десетки благотворителни кампании, сред които за Британския кралски легион, за които каузи лорд Евгени Минчев даде част от хонорарите си във ВИП брадър.

Компанията на тазгодишната победителка Агенция за сигурност “Скорпио” е печелила много престижни и международни награди за качеството, управлението и устойчивото развитие на своя бизнес модел. Бурните аплодисменти, с които бе съпроводено излизането ѝ на сцената и получаване на Голямата награда от престижния конкурс, показа мястото ѝ в това общество, уважението и авторитета, с който се ползва.
Пенкова прави впечатление и с елегантната си визия, която макар да варира в годините, показва едно постоянство в насоката на дискретност и класа.

Новата Бизнесдама на годината е онова малко момиче с цигулката, което свири световно известната мелодия на Еньо Мориконе от филмовият шедьовър “Кръстникът” на “чичко Снегов” във филма “Топло” през 1977 г. Тя е и концертмайсторът на оркестърът от 202 цигулки, който открива Асамблеята “Знаме на мира” през 1979 г., където нейни “зайци” са били виртуозите Веско Ешкенази и Васко Василев.

От музикалната сцена до дългогодишните успехи в бизнеса е един дълъг и изпълнен с предизвикателства път, който Пенкова следва с присъщата ѝ упоритост, амбиция, безкомпромисност, визионерство, трудолюбие и любов.

Тя е запален футболен фен на “Левски” и “Барселона”. За нейната фенска подкрепа са били огромна дилема футболните срещи между “Левски” и “Барса” в Шампионска лига, особено мача на 12 септември 2006 г. на “Камп Ноу”, където тя подкрепя “Левски” въпреки разгрома с 5:0, изигран при изключително тежки метеорологични условия.

Васка Пенкова е учредител на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана (НАФТСО), най-авторитетната професионална организация в индустрията за сигурност в България и 7 мандата активен член на Управителния съвет. Член е на комитета по “Критична инфраструктура” на CoESS - Конфедерация на европейските частни услуги за сигурност, член на Съюза за стопанска инициатива и Камарата на строителите в България. Майка на две деца, образовани в чужбина и професионално реализиращи се в България. Дълбоко вярва в таланта на българите, неуморно подкрепя добрите каузи и работи за просперитета на родината.