Васко Терзиев – Цецка Цачева в панталони (може би)

Язък за лустрацията - за няколко дни изпусна Анжел Вагенщайн

Коментар
20:01 - 03 Юли 2023
13861
Васко Терзиев – Цецка Цачева в панталони (може би)

Вече караме втора петилетка, откакто Бойко Борисов аристократично номинира Цецка Цачева за президент и хариза изборната победа на генерала с големите уши, дето го познаваха само трима летци, Леонид Решетников и 5-6 по-засукани секретарки, начело със смуглата Деса. Опасявам се, че в ход е аналогичен сценарий, само че този път мъдрецът от Банкя е от другата страна на уравнението. Няма как иначе да си обясня номинацията на Васко Извинението за кмет на София, освен като част от лелеяното от Христо Иванов неписано „коалиционно споразумение“. Явно там е договорено София да остане още един мандат в ръцете на ГЕРБ.

Преди да ме обвините в конспирация, се замислете виждали ли сте някога по-катастрофална предизборна кампания от тази на Васил Терзиев. Даже фъфленето на Лозан Панов, който преди вота за държавен глава се представи като аутист от долната част на спектъра, изглеждаше по-достойно. Тук от първия ден започнахме с извиненията, с мрънкането, с късането на ризи, с катарзисите. Посланията за бъдещето на София се свеждат до края на 80-те години, опашките за кисело мляко, бабата на Кирил Петков, вуйната на Асен Василев и пра-чичото на Борис Бонев.

След Майката на нацията Цецка Цачева имаме вече и Баткото на София – Васил Терзиев. И двамата са самоизградили се личности – лелята от село Драгана завършила Рабфак и станала партийна секретарка, Васко избутал АУБГ и се превърнал в Ай Ти гигант въпреки усилията на половин дузина ченгета в собственото му семейство да го направят я милиционер, я митничар, я директор на „Пристанище Варна“ или „Летище София“.

Знам на кого завиждам в този момент. На Георги Георгиев от СОС, който вече се вижда в креслото на Йорданка Фандъкова. Сигурно след работно време го пробва даже дали му е удобно. Може и някоя пура да припали, ако не го спипат от ХЕИ като Иван Гешев. Остава му да пребори двама-трима маргинали като Ванчето Григорова, Тити Папазов, диджей Ради, или който друг отпадъчен обществен фураж реши да се пробва в битката за кметското място и е негов ред. Такъв подарък не е получавал и от мама и тате като е изкласил юридическия факултет.

И докато Георги обикаля кварталите, Терзиев ще прави лустрация. Жалко само, че изпусна за няколко дни Анжел Вагенщайн. На стария шумкар щеше да му дойде добре на 100 години да му забранят да заема обществени длъжности, тъкмо се е готвел за някоя, сигурен съм. Я щеше да поеме АЕЦ Козлодуй, я завода за парацетамол в Дупница. И ще прави Васко музей на комунистическия режим – това е хитра идея. Ще може да изложи нагана на дядо си, медалите на чичо си и татковите си гащи, вместо да ги пуска по ибей за жълти стотинки.

Абсурдната кандидатура на Васил Терзиев е провал с предизвестен край, щастлива катастрофа по Зорба Гърка. Вероято инженерствана по време на поредния мрънкащ гастрол на Христо Иванов в приятелски и не толкова приятелски парламентарни стаички. Самият той от доста време загатва за изуването на гащите с опитите си за размиване на морално-етичните норми на десния електорат, като ги превръща в дребнав дебат. Честито на ГЕРБ и „чао“ на Баткото на София. Наесен може да се премести на село при Цецка Цачева, там се живее еко, био и хипстърски, ще му отива.