Въстанието затвори "Цар Освободител" и "Дондуков"

Обстановката е спокойна, чува се музика и викове "оставка"

Политика
21:46 - 03 Октомври 2020
4283
Въстанието затвори "Цар Освободител" и "Дондуков"

В 87-ия ден на антиправителствени протести все повече хора се събират за четвъртото "Велико народно въстание". Затворени за движение са бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков". Полицаи охраняват сградите на парламента и Министерския съвет и не допуснат хората към булевард "Дондуков". Пред сградата на президентството няма полицейски постове, съобщава БНР.

Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на премиера Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, предсрочни парламентарни избори. Хората заявиха, че очакват нов модел на управление с нови лица и промяна на Конституцията.

Към 21 ч. обстановката е спокойна, чува се музика и викове "оставка". В протеста се забелязват граждани на Русе, Варна, Перник, Свищов, Карлово, Челопеч и други, сред които и специално дошли българи от Канада, но хората започват да се разотиват.

За трите месеца, откакто се провеждат, протестите са постигнали много и дори в Европа вече знаят какво се случва в България. Това заявиха от т.нар. "Отровно трио" пред събралите се в центъра на София на митинга.

Излъчено беше видео, изпратено до Европейския парламент, за липсата на свобода на словото, корупционните практики и необходимостта от реформи. Проф. Велислав Минеков, който отива в Брюксел в понеделник, когато на сесия на ЕП ще се дебатира върху върховенството на закона в България, заяви:

"Покоен приятел - Кристиян Таков, казваше така: "В България едни се борят с комунизма, други се борят с капитализма, а ние живеем на феодализма. Точно така е! Тези мафиоти ни направиха феодално общество. Крайно време е! Махаме ги". Гласът на българския интелектуалец ти беше определен като нова фаза на протеста. От трибуната беше изразена благодарност към над 500 интелектуалци, подкрепили каузата. Организаторите призоваха и пенсионерите да не се подвеждат от раздадените им по 50 лв. на месец до края на мандата.