Ватикана отлъчи епископ, поискал оставката на папата

ЕС
15:27 - 05 Юли 2024
1144
Ватикана отлъчи епископ, поискал оставката на папата

Италианският архиепископ Карло Мария Вигано, яростен ултраконсервативен критик на папа Франциск, е признат за виновен в разкол и е отлъчен, съобщи в петък Доктриналната служба на Ватикана, цитирана от Ройтерс.

Вигано, който беше папски нунций във Вашингтон от 2011 до 2016 г., се скри през 2018 г., след като заяви, че папата е знаел години наред за сексуалните злоупотреби на американски кардинал и не е предприел нищо по въпроса. Той настоя, че папата трябва да подаде оставка и впоследствие го нарече "лъжепророк" и "слуга на Сатаната".

Ватиканът отхвърли обвинението в прикриване на сексуални злоупотреби и миналия месец призова Вигано да отговори на обвиненията в разкол и отричане на легитимността на папата.

В кратко изявление в петък, Доктриналната служба заяви, че отказът на Вигано да признае и да се подчинява на папа Франциск е ясен от неговите публични изявления.

"В края на наказателния процес, Преосвещеният Карло Мария Вигано беше намерен за виновен в престъпление (нарушение на закона) - разкол", се казва в изявлението, добавяйки, че той е отлъчен от Католическата църква

В изявление, издадено миналата седмица, Вигано заяви, че е отказал да участва в дисциплинарните процедури, защото не признава легитимността на институциите зад тях.

"Не признавам авторитета на трибунала, който претендира да ме съди, нито на неговия префект, нито на този, който го е назначил," каза той, визирайки ръководителя на Доктриналната служба, кардинал Виктор Мануел Фернандес, и папа Франциск.