Вътрешният министър на Германия Нанси Фезер : Заставаме зад членството на България в Шенген

Критериите по отношение на членството в шенгенското пространство бяха напълно покрити и изпълнени още миналата година, допълни министърката

Актуални новини
18:51 - 15 Април 2024
3339
Вътрешният министър на Германия Нанси Фезер: Заставаме зад членството на България в Шенген

За федералното правителство на Германия от решаващо значение беше България да изпълни критериите на Европейската комисия по отношение на членството в шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха напълно покрити и изпълнени още миналата година. Затова ние категорично и единодушно заставаме зад пълноправното членство на България в Шенгенското пространство. Това заяви германският федерален министър на вътрешните работи и родината Нанси Фезер при посещението си на граничния пункт „Капитан Андреево".

Тя беше придружавана от служебния вътрешен министър Калин Стоянов. Той благодари на германското правителство и на Фезер за високата оценка, твърдата, последователна и активна подкрепа за Шенген. От 2008 г. германският вътрешен министър не беше посещавал България, припомни Стоянов.

Министърът поясни, че на разговорите са били обсъдени двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, граничното управление и състоянието по линия на нелегалната миграция. Стоянов изнесе данни, според които от началото на годината досега българо-турската граница са се опитали да преминат малко над 7 000 граждани на трети страни, докато за същия период миналата година броят им е бил 27 000 души.