Вътрешният министър: Наш приоритет е сигурността на хората (СНИМКА)

Новини
16:49 - 28 Май 2024
1374
Вътрешният министър: Наш приоритет е сигурността на хората (СНИМКА)

Вътрешният министър Калин Стоянов откри възстановените с негова заповед районни управление в Роман и Вършец.

"За мен е чест днес да бъда тук сред вас и да споделя радостта си от възстановяването на двете районни управления", сподели Стоянов, който днес е на работно посещение в Роман и Вършец, за да обяви лично спазеното обещание. Той отново припомни, че с лекота предприетите преди две години закривания на множество полицейски участъци и управления, на гранични полицейски управления и групи за охрана са алогични, когато наш приоритет е сигурността  на гражданите.

"Едно от нещата, което си поставих за цел когато станах министър, бе да възстановя всички закрити структури на МВР в цялата страна, защото когато искаме сигурност за гражданите, не може и не трябва да се говори за спестени средства, каквито и колкото да са те", заяви вътрешният министър.

Той уточни, че целият щат на районните управления ще бъде изцяло запълнен. Министър Стоянов изрази увереност, че с възстановяването на тези полицейски структури ще успеем да възвърнем спокойствието и не на последно място - справедливостта за жителите на регионите. На колегите си завеща максимално бързо да оправдаят доверието, което ще се измерва с по-малко престъпления за сметка повишен процент на разкриваемост.

Като знак на благодарност кметовете на двете общини връчиха плакет на вътрешния министър и подчертаха, че възстановяването на районните управления в двете общини е ясен отговор за подкрепа за жителите, за гарантиране на тяхната увереност и сигурност.

Министър Калин Стоянов връчи плакет на Министерството на вътрешните работи на кметовете на Роман и Вършец.

РУ - Роман обслужва жителите на общинския център Роман и 12 села от състава на общината. На територията от 300 квадратни километра живеят 6600 жители. В последните две години управлението работеше като полицейски участък към РУ - Мездра. След настояване от страна на жителите на община Роман ръководството на ОДМВР - Враца разработи план за преструктурирането му. Планът беше одобрен и подписан от министъра на вътрешните работи на 8 април 2024 г. За обществения ред и сигурността на гражданите се грижат 33 служители в денонощен режим на работа.

На церемонията присъстваха директорът на ОДМВР - Враца старши комисар Красимир Йончев, началникът на РУ -  Роман гл. инспектор Красимир Митев,  кметът на Роман - Валери Ролански, други официални гости.

РУ – Вършец отговаря за сигурността и опазването на обществения ред на територията на 9 населени места в община Вършец с около 8000 жители и площ от 246 кв. км. В продължение на почти две години то функционираше като участък към РУ – Берковица. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 22 април 2024 г. районното управление е възстановяването на полицейското управление в пълния му състав и функции - 30 служители, работещи по направления на дейност в "Криминална полиция", "Охранителна полиция", "Български документи за самоличност" и "Контрол на общоопасните средства".

На церемонията по откриването на РУ – Вършец присъстваха директорът на ОДМВР – Монтана старши комисар Пламен Томов,  началникът на РУ - Вършец главен инспектор Иван Димитров, кметът на община Вършец - инж. Иван Лазаров, други официални гости.