Вътрешният министър: Партии купуват гласове и с дърва за огрев

Задържани са 36 души за търговия с вот, обясни Атанас Илков

Актуални новини
17:00 - 18 Октомври 2024
947
Вътрешният министър: Партии купуват гласове и с дърва за огрев

Към 14 часа в МВР има подадени 259 сигнала за купуване на гласове, като в рамките на един час, са постъпили 9 сигнала. Образуваните досъдебни производства са 70, а задържаните са 36. Това стана ясно по време на брифинг на служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков. От вътрешното ведомство представиха актуални данни за резултатите от действията, предприети от МВР срещу престъпленията, свързани с политическите права на гражданите.

По време на акциите срещу купуване на гласове, разследващите са попаднали и на незаконен дърводобив в Смолян и Кърджали.

"Вчера са установили товарни автомобили, които незаконно придобиват дърва в Смолян и Кърджали, те са неизправни, изведени от експлоатация. Тези дърва ще послужат най-вероятно за предоставяне на гражданите срещу гласове за определена политическа сила. В останалите случаи колегите задържаха парични средства, списъци, документи и доказателства, които свързани с нарушения с Изборния кодекс", обясни служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

От данните на полицията стана ясно, че гражданите са по-активни и подават повече сигнали в сравнение с предходните избори през лятото. В рамките на половин час, докато тече брифинга на МВР, са подадени два сигнала.

„Вече 261 са сигналите спрямо 184 за предходните избори, така че гражданската активност се е увеличила, което е хубаво да се проявява нетърпимост към това явление. Виждате и че в цифрово изражение и операциите са повече и специализираните операции, лицата с които е работено са повече“, обясни министърът на вътрешните работи.

Атанас Илков добави, че 36-те лица са задържани на територията на цялата страна, доколко са взаимосвързани е обект на допълнителен анализ.