Вътрешният министър се среща с колегите си от ЕС в Люксембург

Борбата с нелегалната миграция ще бъде приоритет за мен, обеща Калин Стоянов

Политика
12:18 - 08 Юни 2023
1309
Вътрешният министър се среща с колегите си от ЕС в Люксембург

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС ще обсъждат днес в Люксембург въпроси, свързани с миграцията и Шенгенското пространство.

В срещата ще участва и новият министър на вътрешните работи на България Калин Стоянов.

Приемането на България и Румъния в Шенген не е в дневния ред на срещата. Очаква се министрите да обсъдят цялостното състояние на Шенгенското пространство, както и последния доклад на ЕК, в който отново се изразява подкрепа за приемането на Румъния и България. Очаква се двете страни да представят данни за изпълнението на проекти в областта на убежището, връщанията на незаконно пристигнали в ЕС мигранти и управлението на границите.

Преди старта на заседанието вътрешният министър проведе кратки разговори с чуждестранните си колеги, както и с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Еврокомисарят изрази желание двамата да проведат двустранна среща-разговор във възможно най-кратък срок. Министър Стоянов и еврокомисарят Йохансон изразиха желание да продължат да работят със същия интензитет.

Вътрешният министър на България разговаря и с Федералния министър на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер. Двамата обсъдиха темата за опазването на външните граници на Европейския съюз.
Министър Стоянов запозна австрийския си колега с действията, които България предприема в тази посока.

“Борбата с нелегалната миграция ще бъде приоритет за мен”, увери Стоянов.