Ваучери за храна до 100 лева за украинските бежанци

Целта е да се осигури първоначална подкрепа, обясни социалният министър Георги Гьоков

Новини
14:05 - 25 Март 2022
2340
Ваучери за храна до 100 лева за украинските бежанци

До 50 хил. бежанци от Украйна ще могат да получат ваучери на стойност до 100 лв. за храни и стоки от първа необходимост. Целта е да се окаже първоначална базова подкрепа в условията на неотложност.

Тава обясни социалният министър Георги Гьоков по време на парламентарния контрол.

Това сочат направените предварителни разчети на допълнителните средства от евроинструментите към оперативните програме за храни или основно материално подпомагане. На 8 март ЕК публикува предложение за промяна в регламент, с което ще бъдат определени действията на кохезионния фонд за бежанците в Европа. Въвеждането на инициативата CARE позволява бързо преразпределяне на наличните средства по линия на Европа за спешна подкрепа на бежанците от Украйна.

Чрез Агенцията за социално подпомагане се предвижда да се предостави базова подкрепа за осигуряване на храни и стоки на лица, на които е предоставена временна закрила във връзка с войната в Украйна, обясни Гьоков.

Ваучерите ще се предоставят на бежанците при условие, че може да бъдат обменяни само срещу храни или основни материали продукти като хигиенни материали, детски дрехи.

Ваучерите ще се предоставят от дирекциите за социално подпомагане, като се предвижда да се предоставят още на границата на пунктовете за първоначален прием. Ще се предоставя еднократно на лицата, получили временна закрила. След оценка на нуждите и конкретните обстоятелствата от социалните работници може да се предостави и допълнителен ваучер.

В допълнение към предоставянето на ваучера ще има и съпътстваща подкрепа за консултиране за основни права и получаване на необходимите услуги предвид всеки случай, обясни министър Гьоков. 

108 262 бежанци от войната в  Украйна са влезли у нас от 24 февруари до 21 март, а 47% от тях - 50 768 души, са останали в България. На 23 март са влезли 3182 души, като от тях останали тук са 1697. На същата дата през нощта 273 души са пристигнали във Варна.

По данни на единната система за туристическа информация за едномесечния период 32 332 украинци са пренощували в местата за настаняване.

А по повод на въпрос защо не се предоставя помощ от 40 лева на частните лица, настанили бежанци в домовете си, Гьоков обясни, че в момента се обсъжда въвеждане на система за отчитане на този вид настаняване.

По оперативна програма "Развитие на монетите ресурси" пък е задвижена нова процедура солидарност, като по нея бюджетът е 44,5 млн. с бенефициент Агенцията по заетостта. Целта е да се предостави подкрепа чрез психологическо подпомагане, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране, като ще бъдат изготвени индивидуални планове за действие на бежанците, които търсят работа у нас. Обучението по български език и интеграцията на лицата ще се улеснят, обясни министърът. Предвиждало се и включване в подкрепа и наставничество.