Ваучерите за храна стават електронни от юли 2024 г.

Новини
15:59 - 07 Септември 2023
2314
Ваучерите за храна стават електронни от юли 2024 г.

Ваучерите за храна ще бъдат изцяло електронни от 1 юли 2024 г. със законови промени, приети с държавния бюджет тази година. От 1 януари догодина започва преходен период, в който ще се получават и на хартия, както е в момента.

Е-ваучерът ще бъде вид платежен инструмент, но за разлика от дебитните и кредитни банкови карти ще бъде предоставян чрез работодателя на работниците и служителите, и ще се използва за заплащане на храна и хранителни продукти.

Работодателите са отговорни и следва да подават информация към съответния оператор на ваучери, с който имат договорни отношения, относно захранването на суми по съответните електронни носители на техните служители. Както и досега, с ваучерите няма да може да се заплащат тютюневи изделия, алкохол, стоки и услуги извън регламентираните.

Това го прави подходящо както за операторите на ваучери за храна на електронен носител, така и за платежните институции, участващи в процеса по издаване и обслужване на електронните ваучери", коментираха още от финтех компанията.

Към момента не са извършвали калкулации за допълнителни услуги, свързани с процеса, включително консултантски услуги. От компанията посочиха, че е възможно операторите да начисляват допълнителни такси, свързани с обслужване на работодателите и/или търговците.

Начините за издаване и обслужване на ваучерите за храна на електронен носител ще бъдат урегулирани с предстоящите промени по Наредба 7 на Министерството на финансите. В момента тези промени се обсъждат и изготвят от експертна група, включително с участието на оператори на ваучери за храна, имащи опит у нас и в чужбина.

От Министерството на финансите са уточнили, че във връзка с издаването на ваучерите за храна на електронен носител се предвиждат нови разрешения за оператори.

"С цел избягване на резки промени в нормативната уредба и затрудняване на лицата, се предвижда да се запазят основните елементи на действащата схема за ваучери за храна и редът за прилагането, а именно работодателите ще поръчват ваучери за храна на електронен носител на оператори и с тези ваучери наетите лица ще могат да пазаруват хранителни стоки, без алкохол и тютюневи изделия, в магазини, които имат сключен договор за обслужване с конкретния оператор, издал ваучерите", уточняват от ведомството.

За първите шест месеца на 2024 г. ще се прилага данъчното облекчение и за ваучери за храна на хартиен носител, и за такива на електронен носител, като по този начин ще се осигури плавен преход към ползването изцяло на електронни ваучери.

Това е свързано и с изграждане на нова мрежа от договорни взаимоотношения между работодатели, оператори и магазини за хранителни стоки от една страна, както и с осигуряването на техническа готовност от страна на операторите за издаване на ваучери за храна на електронен носител.

От финансовото министерство уточняват, че електронните ваучери остават социален разход на работодателя и представляват данъчно облекчение. В размер до 200 лв. месечно на служител, социалният разход под формата на ваучери за храна на електронен носител е освободен от облагане на ниво работодател с данък върху разходите, а на ниво нает не се облага с данъци върху доходите, както и върху него не се дължат осигурителни вноски.