Ваучерите за храна стават електронни?

Целта на дигитализацията е да се постигне намаляване на административната тежест и да се осигури по-конкурентна среда

Новини
13:01 - 07 Юли 2023
2581
Ваучерите за храна стават електронни?

Ваучерите за храна, които работещите получават, да станат електронни, предвижда проектът за държавен бюджет за тази година.

Ще има преходен период от шест месеца от 1 януари до 1 юли догодина, през който ще действат едновременно ваучерите на хартия и на електронен носител.

Проектът на Държавен бюджет за 2023 година предвижда да се запази действащото данъчно облекчение за предоставяне на социални разходи в

размер до 200 лева месечно на наетите лица под формата на ваучери за храна.

По последни данни на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България ваучери ползват над 700 000 работещи. Целта на дигитализацията е да се постигне намаляване на административната тежест и да се осигури по-конкурентна среда за всички, участващи в схемата за данъчното облекчение: операторите на ваучери за храна, работодателите, наети и други.

Според главния секретар на Асоциацията - Таня Обущарова, обясни, че ваучерът ще бъде под формата на карта по подобие на банковите или пък изцяло виртуален в мобилно приложение: "Това вече ще зависи от технологиите на самите оператори и служителите ще могат по един много удобен начин да ги използват тези ваучери, но е много важно уточнението, че това остава ваучер. Няма да бъде платежна карта - дебитна или кредитна, от която ние да можем да си изтеглим пари в кеш. Това ще бъде технически невъзможно". 

С ваучерите, както и досега, ще се пазарува в търговски обекти и ресторанти. С тях могат да се плащат и туристически услуги.