Във Финландия стартира най-мощният ядрен реактор в Европа

Свят
19:56 - 16 Април 2023
3459
Във Финландия стартира най-мощният ядрен реактор в Европа

След 14-годишно забавяне във Финландия стартира най-мощният ядрен реактор в Европа, съобщава Асошиейтед прес. Продължилият повече от година тестови период приключи, а редовното производство на електроенергия започна.

Реакторът Olkiluoto 3, с капацитет от 1600 мегавата, беше свързан към финландската национална електрическа мрежа през март 2022 г.

Това ще помогне на Финландия да постигне въглеродна неутралност и да повиши енергийната сигурност в момент, когато европейските страни са прекъснали доставките на петрол, газ и други енергийни доставки от Русия.

Пускането на финландския реактор идва в същия момент, в който Германия реши да затвори последните си три ядрени централи в събота.

Строителството на Olkiluoto 3 започна през 2005 г. и трябваше да бъде завършено четири години по-късно. Проектът обаче имаше няколко технологични проблема, които доведоха до съдебни дела.

Olkiluoto 3 е първият нов реактор в Западна Европа от повече от 15 години. Това е първата електроцентрала от ново поколение EPR или Европейски реактор под налягане. Той е разработен в съвместно предприятие между френската Areva и германската Siemens.

Експертите са определили крайната цена на Olkiluoto 3 на около 11 милиарда евро, което е почти три пъти повече от първоначалната оценка. Финландия вече разполага с пет ядрени реактора в две електроцентрали, разположени на брега на Балтийско море. Взети заедно, те покриват повече от 40% от търсенето на електроенергия в страната.