Във Варна Соня Йончева пее Чо-Чо-Сан за първи път в България

“Мадам Бътерфлай“ под диригентството на Найден Тодоров ще прозвучи в Летния театър в морската столица

Култура
11:30 - 09 Август 2024
886
Във Варна Соня Йончева пее Чо-Чо-Сан за първи път в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е празнично преживяване за всички почитатели на оперното изкуство и кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в България.

На въпроса какво може да я разплаче, Соня Йончева отговаря - финалът на „Мадам Бътерфлай“. Нейната Чо-Чо-Сан печели възхищението на публиката и на критиката, която я нарича „рядък диамант на оперното изкуство“. След виенския ѝ дебют в ролята за нея пишат „Соня Йончева предефинира смисъла на оперното изпълнение.“

На варненска сцена ще е премиерното за България участие на Соня Йончева в „Мадам Бътерфлай“ след фурора ѝ в ролята в поредица спектакли на Берлинската опера от началото на годината. Съвършената музика на Пучини разказва за Изтока и традициите му чрез трагичната любовна история на японската гейша и американския морски офицер.

В ролята на Пинкертон ще слушаме италианския тенор Рикардо Маси, познат с изявите си Метрополитън опера, Болшой театър, Ковънт Гардън, Римската опера, Операта в Мюнхен, Театро Реджио в Торино, Берлинската, Шведската, Австралийската и други опери. В спектакъла участват и варненските солисти Михаела Берова, Лилия Илиева-Михайлова, Пламен Димитров, хорът, оркестърът и балетът на Варненската опера.

Постановката на режисьорката Нина Найденова представя чувствената творба с метафората за американската мечта, изобразена с кадри от черно-бялото кино. Сценографията и визуалния дизайн е дело на носителя на „Икар“ Петко Танчев, костюмите са по проект на Цветанка Петкова-Стойнова, а хореографията е поверена на Боряна Сечанова. С тези първокласни творци „Мадам Бътерфлай“ несъмнено ще се превърне в събитие, което за дълго ще остави следи в съзнанието.


МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ

Опера от Джакомо Пучини

Диригент Найден Тодоров

Режисьор Нина Найденова  

Сценография Петко Танчев
Костюми Цветанка Петкова-Стойнова
Хореография Боряна Сечанова

В ролите:   

Мадам Бътерфлай - Соня Йончева

Сузуки - Михаела Берова

Пинкертон - Рикардо Маси

Кейт Пинкертон - Лилия Илиева - Михайлова

Шарплес - Пламен Димитров

Горо - Пламен Долапчиев

Принц Ямадори - Велин Михайлов

Бонзо - Гео Чобанов

Комисар - Людмил Петров

Чиновник - Илко Захариев

Якусиде - Петър Петров

Майката - Елеонора Христова

Братовчедка - Галина Великова

Дете – Дария Зекова

Хор и оркестър на Държавна опера Варна