Във Варненското езеро с измрялата риба кислородът бил по-малко 8 пъти

Над нормите са фосфорът и амониевия азот, съобщиха от Басейнова дирекция

Общество
21:27 - 27 Май 2020
2104
Във Варненското езеро с измрялата риба кислородът бил по-малко 8 пъти

До средата на юли трябва да спре изливането на отпадни води във Варненското езеро. Това обещават от фирмата, която ремонтира авариралия тръбопровод.

Компрометираната част на тръбата, общо 270 метра, вече е извадена на сушата и се намира на отсрещния бряг. Там са и новите тръби, които предстои да бъдат положени.

В същото време от Басейновата дирекция оповестиха, че водата в езерото е с лоши показатели и на това се дължи масовия мор на риба през миналата седмица. Не обвързаха обаче замърсяването с това, което се излива от скъсания тръбопровод.

Осем пъти по-малко кислород има във Варненското езеро. В същото време над нормите са фосфор и амониев азот, което е било фатално за рибата в голям участък от езерото. Пробите направиха от Басейнова дирекция.

"Могат да дойдат от пречиствателни станции, от заустени води от пречиствателни станции. Могат да бъдат от фермерска дейност, от торовете, които се хвърлят", каза пред Би Ти Ви екологът Илиян Илиев.

От Басейнова дирекция не посочват източника на замърсяване на Варненското езеро. Не отричат обаче категорично, че може да е дефектиралият тръбопровод.

"Резултатите не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод“, казаха от Басейновата дирекция.

"По някакъв начин се опитва да се неглижира въздействието на тръбата, а в момента то е капката, която прелива", смята Илиян Илиев.