Във Велико Търново: Нотариус спретна имотна измама за 100 бона

Актуални новини
11:48 - 30 Март 2022
4465
Във Велико Търново: Нотариус спретна имотна измама за 100 бона

Правосъдният министър Надежда Йорданова погна известен нотариус от Велико Търново, сочат документи, с които „Борба“ разполага. Поводът за това е извършена проверка, при която са констатирани сериозни пропуски в дейността на длъжностното лице, свързани с разпореждане с чуждо имущество.

Не е изключено провинилият се нотариус да бъде лишен от правото да упражнява професията, тъй като нарушенията са извършени в рамките на неизтекъл двугодишен срок от последно наложеното му дисциплинарно наказание.

Констатираните провинения касаят сделка с имот, намиращ се на улица „Освобождение“ 55 в областния град. Ощетена е търновката Евелина Антонова, която подала жалба в правосъдното министерство. В нея жената уведомява, че са били накърнени правата й чрез измама, а нотариусът е допринесъл за това. Антонова посочва, че е съсобственик на недостроена жилищна сграда, в която притежава 2/3 идеални части от двора, втория и третия етаж, целия първи етаж и правото на строеж.

„Съсобствениците не са полагали грижи за имота от десетилетия, в резултат на което той беше обрасъл с растителност, беше се превърнал в сметище и изглеждаше ужасно. Те нямаха финансова възможност да го почистят и се договорихме аз да извърша почистването и след това да ми продадат останали 6/18 идеални части от сградата.

Така докато почиствам и влагам средства, те се договарят чрез симулирана сделка да продадат договорените помежду ни дялове и така да лишат дружеството ми от правото на съсобственици. Става дума за измама с особено големи размери за над 100 000 лв.“, разказва търновката.

По думите й нотариусът е издал нотариален акт с невярно съдържание за дарение, прикриващо покупко-продажба. Чрез този документ пък се възпроизвежда друг – за разпореждане с имуществото на Антонова, и накрая продажба на дялове на трето лице.

Подчертава, че са налице три документни измами с участието на нотариуса. Проверката на правосъдното министерство констатира, че нотариусът не е изпълнил задълженията си да провери и да се убеди в наличието и обема на вещните права, които прехвърлителите притежават, не се е съобразил с влязло в сила решение за делба на Районния съд във Велико Търново и е разрешил спорен въпрос, засягащ правата на трето лице, неучастващо в сделките, вместо да спре нотариалното производство.

Според закона наказанията, които могат да бъдат наложени на длъжностното лице, са порицание, глоба от 1000 до 5000 лв., предупреждение за лишаване от правоспособност и най-тежкото – лишаване от правоспособност за срок от 3 месеца до 5 години.