Във Великобритания плащат за храна 454 паунда повече от миналата година

Рязко се е увеличил броят на посещаващите нискобюджетни супермаркети като „Алди“ и „Лидл“

Новини
12:37 - 19 Юли 2022
2283
Във Великобритания плащат за храна 454 паунда повече от миналата година

Във Великобритания годишната сметка на домакинствата за хранителни стоки се е покачила с 454 паунда, показва последния доклад на компанията Kantar Worldpanel, която следи нагласите на потребителите и търговията на дребно. 

Докладът посочва, че не се наблюдава забавяне на ръста на цените, като проблемите със снабдителните вериги продължават да са съпътствани от високите цени на енергията и горивата. Отчита се, че инфлацията в началото на юли се е задържала на 9,9%. 

Шефът на Kantar Worldpanel Фрейзър Макевит е цитиран от Скай нюз да казва, че цените на хранителните продукти продължават да чупят рекорди и са скочили с още 1,6% за последния месец. 

Той прогнозира още по-висока инфлация в хранителния сектор през следващия месец. Последният доклад показва, че най-голямото увеличението на цените в супермаркетите е на храната за кучета, маслото и млякото.

Рязко се е увеличил броят на посещаващите нискобюджетни супермаркети като Aldi и Lidl. 

В същото време националната статистика показва, че заплащането във Великобритания намалява с най-бързите темпове от 2001 година насам като се вземат предвид увеличаващите се цени. 

Между март и май заплащането, включващо и бонусите, е с 2,8% по-ниско отпреди година, съобразено с инфлацията, а това е най-резкият спад, откакто се води подобна статистика. 

Бюджетите на домакинствата пострадаха сериозно от непрекъснато растящите цени на храните, на горивата и на сметките за енергия при най-високата инфлация от 40 години. Междувременно продължават да се увеличават вакантните работни места, макар и с по-бавни темпов