Във Великобритания умуват дали да разрешат асистираното самоубийство

Свят
12:50 - 04 Октомври 2024
2640
Във Великобритания умуват дали да разрешат асистираното самоубийство

Британските законодатели обмислят дали да дадат на неизлечимо болни възрастни изборa да сложат край на живота си с медицинска помощ, съобщава Ройтерс.

Привържениците на асистираното умиране твърдят, че общественото мнение по този силно емоционален въпрос се променя, откакто законодателите гласуваха против подобен законопроект през 2015 г., и че умствено способните, неизлечимо болни възрастни, на които им остават шест месеца или по-малко, заслужават да изберат дали да сложат край на живота си.

Понастоящем практиката е незаконна в Англия и Уелс и се наказва с максимална присъда от 14 години затвор. Тези, които придружават роднини, избиращи евтаназия на места като Швейцария, където тя е законна от 1942 г., могат да бъдат изправени пред съдебно преследване във Великобритания за подпомагане на самоубийство.

През последните години Австралия, Канада, Нова Зеландия и някои щати на САЩ легализираха в различна степен евтаназията.

Новото законодателство, което все още не е публикувано, ще бъде представено в парламента на 16 октомври от депутата от Лейбъристката партия Ким Лийдбитър. Тя спечели гласуване, което й даде правото да се опита да прокара законопроект по тема по свой избор.

Въпреки че няма подкрепа от правителството, премиерът Кийр Стармър, чиято Лейбъристка партия спечели избори през юли, обеща по-рано тази година да даде на законодателите свободен вот, което означава, че няма да им бъде наредено да гласуват по някакъв конкретен начин.