Във Великобритания ваксинират по 140 души в минута

Актуални новини
12:11 - 18 Януари 2021
1970
Във Великобритания ваксинират по 140 души в минута

Великобритания ваксинира срещу коронавирус средно по 140 души на минута. С това се похвали  отговарящият за имунизационната кампания министър Надхим Захауи, цитиран от Ройтерс.

"Нещата вървят добре, ваксинираме средно по 140 души - това означава, че буквално на толкова хора се поставя първа доза на минута. Но това е само средно, тоест на някои места се справят и по-добре", каза Захауи пред "Скай нюз".

"Ще видите как тези показатели ще станат и още по-добри, когато отворим още големи ваксинационни центрове, до тази седмица те са общо 17, а до края на месеца ще бъдат 50."

"Сега на местата, където са приключили (с имунизацията) на повечето от хората над 80-годишна възраст, се изпращат писма до хората над 70-годишна възраст и тези, които в клиничен план са изключително уязвими", уточни Захауи. По думите му до края на месеца в Лондон ще започне пилотен проект, при който ще се предлага 24-часова възможност за ваксиниране.

В друго интервю, този път за радио "Таймс", министърът заяви, че след като всички хора над 50-годишна възраст получат възможност да се имунизират, тогава във втората фаза от ваксинацията може да се пристъпи към имунизиране и на полицаите, учителите и работещите в магазините.

Сега британските власти се стремят да ваксинират първо най-уязвимите хора, започвайки от хората над 80-години, намиращи се в домове за възрастни. Захауи заяви, че ще обсъди със Съвместната ваксинационна комисия кои точно групи да бъдат включени във втората фаза.