Във Великобритания вече имат министър на ваксинацията

Надим Захави заема новия пост

Свят
16:19 - 28 Ноември 2020
1569
Във Великобритания вече имат министър на ваксинацията

Надим Захави ще бъде първият в историята министър на ваксинацията, след като британският премиер Борис Джонсън учреди новата длъжност в началото на уикенда, съобщава AP.

Здравните власти във Великобритания ще стартират най-масовата кампания за ваксиниране на населението от десетилетия насам, като се очаква първите дози да достигнат до лечебните заведения в седмицата след 7 декември.

Захави трябва да определи правилата, по който ще се разпределят ваксините в страната, за да може кампанията да бъде максимално ефективна и през 2021 г. COVID-19 да се превърне в спомен за местното население.

Първите, които ще бъдат ваксинирани, са медиците на първа линия, а след тях фокусът ще падне върху хората над 80-годишна възраст.

Лондон очаква доставки от продуктите на Pfizer и BioNTech. Поръчани са 40 млн. дози за първата фаза, което би трябвало да стигне за 20 млн. души. Очакват се след това 100 млн. доставка от AstraZeneca, а за финалния етап от 7 различни производители са поръчани още 355 млн. ваксини.