Във виенския зоопарк се роди белоръко гибонче

Зоолозите все още не могат да установят пола на бебето

Топ
17:20 - 02 Януари 2020
3250
Във виенския зоопарк се роди белоръко гибонче

Най-малкото бебе в зоопарка Шьонбрун във Виена е белоръко гибонче, родено на 18 декември. Любима поза на новороденото е да се сгуши в майка си, увиснало на корема й, докато тя се катери по дърветата в просторната клетка. Затова зоолозите все още не могат да установят пола на бебето.

Като стане на три месеца, то ще започне да се опитва да се катери само. То е второто дете на майката Сипура, която има дъщеря на име Кая на две и годинки и половина. Кая проявява подчертан интерес към малкото и иска да си играе с него, но засега ще трябва да почака.


Дружеството на зоолозите за опазване на видовете и популацията е обявило гибоните за "зоологически вид на 2019 година". Повод за това е опасността от изчезване на 20 вида гибони. Основната причина е изсичането на тропическите гори в Югоизточна Азия, където са разпространени тези маймуни.

Друг голям проблем е бракониерството. Акцията "зоологически вид на 2019 година", в която и зоопаркът Шьонбрун има финансово участие, донесе над 115 000 евро. Парите ще се използват за опазване на гибоните в Лаос и Виетнам, където ще бъде създадена охранявана зона в помощ на горските рейнджъри в борбата им срещу бракониерите.