Във Виетнам започна дело за източване на 12 млрд. долара

Свят
14:52 - 05 Март 2024
3461
Във Виетнам започна дело за източване на 12 млрд. долара

Процесът по най-голямото дело за финансова измама във Виетнам започна във вторник, като близо 90 обвиняеми са обвинени, че са участвали в измама за 12 милиарда долара, за която някои от тях могат да бъдат осъдени на смърт, предава Ройтерс.

Процесът, който се очаква да продължи до края на април в Народния съд на град Хо Ши Мин, е част от много по-широка кампания срещу корупцията в страната, която лидерът на управляващата комунистическа партия Нгуен Фу Тронг обеща, но която все още не е дала осезаеми резултати.

Борбата с корупцията доведе през последните месеци до множество арести и оставки на висши фигури, включително бившия президент на страната миналата година, но процесът срещу президента на "Ван Тин Фат Холдинг Груп" е безпрецедентен по своя мащаб, като се очаква хиляди да бъдат призовани като свидетели и около двеста адвокати да участват в съдопроизводството, според държавните медии.

Имотният магнат Тронг Май Лан и нейните съучастници са обвинени в източване на 304 трилиона донга (12,46 милиарда долара) от най-голямата банка в страната по активи, Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB), която Лан ефективно контролира чрез десетки подставени лица, според разследващите .

Адвокат на Лан отказа коментар.

Ако се докаже, това може да е една от най-големите финансови измами в Азия. Корупционният скандал в Малайзия беше само за само около 4,5 милиарда долара.

От началото на 2018 г. до октомври 2022 г., когато SCB беше спасена от държавата след риск от фалит, Лан е присвоила големи суми, като уреди незаконни заеми на фиктивни компании, според публични разследващи.

Други 1,2 милиарда долара са били загубени от притежателите на облигации, емитирани от "Ван Тин Фат", фирмата за недвижими имоти на Лан, според разследващите.

Лан от години е централна фигура във финансите на Виетнам и организира сливането на SCB с други две банки през 2011 г., за ги спаси от фалит в план, координиран с централната банка.

Тя притежава няколко имота в най-богатия квартал на град Хо Ши Мин и има множество активи в чужбина, според разследващи и публична информация.

Водещите международни одитори, включително Ernst & Young и KPMG, не изразяват никакво безпокойство относно банката в своите одити, показват публични документи. Те не отговориха на искания за коментар.

В допълнение към обвиненията в присвояване Лан е обвинена и в даване на подкупи и в нарушаване на банковите разпоредби. По тези обвинения тя може да бъде осъдена на смърт.

Сред другите обвиняеми са съпругът на Лан, китайски гражданин, и 15 служители на централната банка, включително старши инспектор, обвинен във вземане на подкупи на стойност 5,2 милиона долара от Лан.