Във вторник цените на тока за ден напред се разминават на водещите европейски пазари

Новини
13:41 - 04 Януари 2022
1358
Във вторник цените на тока за ден напред се разминават на водещите европейски пазари

Европейските спот цени на електроенергията се разминават на двата основни пазара на едро във вторник, следвайки местното предлагане и търсене, обусловено от времето.

Германия ще постигне значително увеличение на ежедневния си обем на вятърна енергия, отбелязват анализаторите на Refinitiv Eikon.

От друга страна във Франция намалява вятърната енергия, а потреблението се увеличава значително поради падащите температури, посочват още анализаторите.

През сутрешната търговия във вторник цената на доставките на електроенергия "ден напред" в Германия намалява с малко над 19% към 123 евро за мегаватчас (MWh). В същото време френската цена на тока "ден напред" (за сряда, 5-и януари) нараства с близо 24% към 188 евро за MWh.

Германската вятърна енергийна мощност се очаква да нарасне за утре до 34,1 гигавата (GW) от 19,9 GW за днешния ден и да варира между 15 и 25 GW по-късно през седмицата, показват данните на Refinitiv Eikon.

Наличният ядрен капацитет във Франция пък се повишава с 2,9 пункта до 77,6% от инсталирания капацитет в страната.

Същевременно дневното търсене на електроенергия в Германия се очаква да нарасне със 700 MW, за да достигне в сряда 59,8 GW, докато във Франция вероятно ще се повиши със 7,9 GW до 69,4 гигавата.

Очаква се търсенето на електроенергия във Франция да нарасне в резултат на прогнозираното за сряда понижение на температурите с 5,5 градуса по Целзий до 4 градуса по Целзий.

При зададени средни температури от 4,9 градуса по Целзий във Франция следващата седмица се очаква потреблението на електроенергия да нарасне с близо 10 GW, тъй като потребителите ще се наложи да включват електрически отоплителни уреди.

На газовия пазар тръбопроводът "Ямал-Европа", който обикновено транспортира руски газ на запад в Европа, остава във вторник в обратен обемен режим,

като природният газ тече на изток от Германия към Полша за 15-ти пореден ден.

Междувременно Европейската комисия публикува в края на 2021 г. предложения, позволяващи някои проекти за природен газ и ядрена енергия да бъдат определени като устойчиви и подходящи за "зелени" инвестиции.

Германското лоби за слънчева енергия BSW пък заяви, че нов фотоволтаичен капацитет от 5,3 гигавата е бил инсталиран през 2021 г., което ще доведе до общ фотоволтаичен капаците в страната от 59 GW.