Въвеждат 6-степенен контрол на качеството на прясната риба
Най-много се търси ципурата
"Кауфланд" провежда 6-степенен контрол на качеството на прясната риба, която се предлага във веригата. За миналата година отчитат продажба на над 1.3 млн. кг риба, рибни и морски дарове. Оказва се, че след най-търсените риби у нас е ципурата, водена от скумрия, а на трето място е пъстървата.
Това съобщи изпълнителният директор Иван Чернев на втората публична дискусия „Нека поговорим за качеството на храната“, посветена на рибата, рибните и морски изделия, на която специален гост беше проф. Стефан Драгоев, ръководител на катедра „Технология на месото и рибата“ в Университета по хранителни технологии – гр. Пловдив.
Всъщност, продажбата на риба, не е толкова лесна задача, особено постоянното поддържане на прясна във витрините.
Изисква се строг контрол и постоянна проверка на качеството. За целта се следи стриктно продуктите да отговорят на техните изисквания - форма, размер и визия.
Температурата е едно от най-важните качества, за да се поддържа рибата прясна и с хубав цвят. Затова тя се измерва още при доставянето на продукцията, както и градусите в помещението, в което тя ще се помещава. Ледът, който се използва във витрините се сменя всяка вечер, а самият той се прави на място.