Въвеждат акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн

Освобождава се от облагане бирата за лично потребление

Актуални новини
21:04 - 07 Декември 2023
4772
Въвеждат акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн

Въвежда се акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. 

Според приетите текстове „нагреваемо изделие със съдържание, различно от тютюн” е вид бездимно изделие на базата на растения, билки, плодове или друга/и субстанция/и или комбинация от тях, независимо дали са обработени с (или съдържат) никотин, и което не съдържа тютюн, при чиято употреба не протича процес на горене, а употребата се извършва чрез нагряването му, в резултат на което се отделя аерозол, и което не е предназначено за медицински цели. 

След 30 юни 2024 г. нагреваемите изделия със съдържание, различно от тютюн, следва да са с поставен бандерол върху потребителската опаковка. 

Освобождава се от облагане с акциз бира, произведена от физически лица за лично потребление или употреба в рамките на семейството или домакинството, при условие че не се извършва продажба, реши още парламентът.