Въвеждат строги правила за тротинетки в Кюстендил

Предвиждат се и санкции до 50 лева при констатирани нарушения

Новини
16:50 - 29 Май 2024
1599
Въвеждат строги правила за тротинетки в Кюстендил

Общинска наредба, която ще бъде разгледана на заседание на съветниците в четвъртък, въвежда редица правила  и ограничения за каране на тротинетки в Кюстендил. Предвиждат се и санкции до 50 лева при констатирани нарушения.

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват електрически тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура.

Лица, навършили 16-годишна възраст, могат да управляват електрически превозни средства по велосипедната инфраструктура и по пътищата и уличната мрежа, на които максимално разрешена скорост за движение е 50 км/час.

Въвежда се и максимална скорост – 25 км/час.

Тротинетките трябва да имат изправни спирачки, механичен или електронен звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред, устройство за излъчване на червена светлина отзад.

С наредбата се регламентират и глобите за нарушителите на правилата - 10 лева, ако индивидуалното електрическо превозно средство няма осветление или водачът до 18 години не е с каска.

50 лева ще е санкцията, ако спирачната система не е изправна

или ако водачът няма светлоотразителни елементи, или се движи нерегламентирано. 

До въвеждането на новите правила и ограничения се стигна след сигнали за безразборно каране на тротинетки по пешеходните зони и алеите по централния бул. "България" и центъра на града от деца и юноши.