Въвеждат такса „водомер“

Тази промяна е вследствие на това, че е необходима по-голяма социална справедливост

Новини
15:35 - 13 Юни 2024
6034
Въвеждат такса „водомер“

Регионалното министерство обсъжда идеята за въвеждането на изцяло нов метод за ценообразуването на водата. Заговори се и за "такса водомер".

Идеята за такса "водомер" е все още на база обсъждане, но тя предвижда всеки, който има апартамент, да заплаща такава такса, дори да не живее в него.

"Искам основно да подчертая, че няма да се плащат по-големи сметки, поради това, че ВиК услугите са регулирани и ако вследствие на тази допълнителна такса се повишат приходите на ВиК операторите, то тогава регулаторът ще прецени тези по-високи приходи, които ще влязат в дружествата, до каква степен ще може чрез тях да се изпълняват бизнес плановете, които са защитили всяко едно от дружествата.

Ако се окаже, че приходите са повече от тези, които са необходими за изпълнението на бизнес плана, то по всяка вероятност регулаторният орган или ще задържи цените, или дори ще има случаи, в които ще спаднат цените на ВиК услугите", каза председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски в студиото на "България сутрин".

"Тази промяна е вследствие на това, че е необходима по-голяма социална справедливост, когато се формират приходите на ВиК дружествата. В момента има потребители, които имат собственост, която не посещават с години, но когато отидат в тази собственост, те ползват веднага наличните ВиК услуги в това населено място в пълен размер. Но през тези години, когато са били в чужбина, например, някой е плащал сметките на операторите и е поддържал някаква цена в тази обособена територия.

За тези услуги плащат предимно хората, които живеят постоянно там. С тази такса се задължават и тези хора, които имат имоти, да имат участие в издръжката на тази обособена територия", разясни Престойски за Bulgaria ON AIR.

Законопроектът все още е на обществено обсъждане, но стана повод за притеснение относно това ще плащаме ли по-високи сметки за вода.